Interview met Troostdichter Boudewijn Betzema

Troostdichter Boudewijn Betzema heeft een missie. Het troosten van mensen. Bij hem kun je alles kwijt wat je dwarszit. Dit kan in zijn Troosthuisje in Zwolle, tijdens een wandeling langs de IJssel of bij elke gelegenheid waar hij zijn Troosthuisje inricht.

Interessant? Deel het artikel

Troostdichter Boudewijn Betzema handen

Boudewijn Betzema (1949), geboren en opgegroeid in Rotterdam maar al meer dan 40 jaar Deventenaar, is van beroep grafisch ontwerper en is lang werkzaam geweest bij een bekende warenhuisketen als verpakkingsontwerper. Daarna vele jaren voor zichzelf gewerkt. Zijn leven lang had hij al veel interesse in literatuur en poëzie. Vanaf zijn zestiende schreef hij zelf al gedichten.

 

Troosthuisje Zwolle

Dankzij de benoeming tot provinciedichter van Overijssel (2015-2017) liep hij op een dag vanuit het station in Zwolle naar het provinciehuis en sloeg een verkeerde straat in. En daar stond hij ineens voor een beeldschoon klein houten brugwachtershuisje bij de Schoenkuipenbrug nabij de Turfmarkt. Omdat hij al van diverse kanten gehoord had dat hij talenten had om mensen tot troost te zijn besloot hij de mogelijkheden te onderzoeken of hij het brugwachtershuisje kon gebruiken en kreeg dit voor elkaar. In 2016 werd zodoende de troostdichter geboren. Hij mocht twee maanden lang het huisje gebruiken. Twee volle dagen per week. En wat hij nooit had verwacht, gebeurde. In die periode kwamen 50 mensen binnen met hun noden, hun vragen, hun verdriet. En o wonder, hij kon ze helpen! Hoe? Puur en alleen door hen een open, onbevangen oor te bieden. Zij mochten hoe dan ook hun hele verhaal bij hem kwijt. Kosteloos. Zonder vooroordelen, verwijzingen of raadgevingen. Boudewijn is hier ook dit jaar te vinden in de maanden mei en juni op donderdagen en vrijdagen van 10:00 tot 16:00 uur. Je kunt zo binnenwandelen.

Troostwandelingen langs de IJssel

Vrijwel gelijktijdig met de start van Troosthuisje kwam ook de vraag naar Troostwandelingen. Wandelen langs de IJsseloevers is een geliefd middel geworden om troost te ervaren. Praten en wandelen en genieten van de rust en de uiterwaarden is een fantastische combinatie. In tegenstelling tot een bezoek aan het Troosthuisje dat zonder afspraak gebeurt, is het bij een Troostwandeling onontkoombaar om dit van te voren af te spreken. Het tijdstip en de plaats van ontmoeten en de tijdsduur van de wandeling. Menig hart kon worden gelucht, lopend langs het stromende water. Boudewijn is altijd te bereiken per mail of telefoon voor het maken van een afspraak.

Troosthuisje op locatie

Iedere inspirerende plek leent zich voor een Troosthuisje. Zo was Boudewijn al te vinden in de Bergkerk in Deventer en de toren van de Nicolaaskerk in Heino (Kunstroute). Boudewijn kent gelijkgestemde muzikanten en zangers, zodat ook gecombineerde evenementen mogelijk zijn.

Hoe werkt de Troostdichter

Stichting Troosthuisje verwezenlijkt haar doel via een nieuwe kunstvorm: een Troostdichter biedt dichtkunst aan vanuit een Troosthuisje, en is daarmee sociaal verbindend element voor ieder medemens. Een Troosthuisje is een kleine, intieme, anonieme en vrij toegankelijke ruimte waar de Troostdichter (hij of zij die de gedichten schrijft en aanbiedt) een luisterend oor biedt. Bovendien kan de stichting projecten starten die troost bieden en hiermee zorgen voor uitbreiding van haar netwerk, zelforganisatie, leefbaarheid en positieve publieke beeldvorming. Troosthuisjes en -projecten vormen een wezenlijke bijdrage aan het verbeteren van de kwaliteit van de samenleving en daardoor wellicht aan minder ‘verwarde personen’ op straat. De stichting heeft geen winstoogmerk. Troostdichter Boudewijn Betzema luistert, geeft pure aandacht aan ieder die er behoefte aan heeft. Als je wil, ontvang je een troostgedicht. Zo verbindt hij het sociale met kunst. Hij zet zich in om basale behoeften als aandacht en leefbaarheid in de samenleving niet te laten verdwijnen. Hij doet dit voor niets. Boudewijn vervult deze taak sinds 2016, ontstaan uit de behoefte de sterk verhardende samenleving te verzachten via compassie en empathie. Om de kosten van de stichting te dekken zoekt de stichting naar inkomsten. Enerzijds zijn er inkomsten door donaties van personen die het werk van de stichting belangrijk vinden. Anderzijds zoekt de stichting actief naar subsidies. Ook genereert de stichting inkomsten uit de verkoop van gedichten en het geven van lezingen. De penningmeester beheert het geld van de stichting. Conform de statuten maakt hij jaarlijks verslag van de inkomsten en uitgaven en stelt hij jaarlijks een begroting op. Besluiten over uitgaven  neemt het bestuur. De leden ontvangen geen vergoeding voor hun bestuurstaken. De Troostdichter, tevens bestuurslid, kan een dagelijkse vergoeding ontvangen van ten hoogste € 50 voor de dagen dat hij zich als troostdichter inzet.

Troostdichter in Salland

Boudewijn Betzema zal vanaf nu een eigen rubriek hebben en iedere maand een gedicht publiceren op ons platform Hier in Salland.

Contact

Troostdichter Boudewijn Betzema is telefonisch te bereiken  op 0642122399.

Website

Facebook

E-mail

Doneren

Troost is nooit vooraf…

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden