Mohamad Nasab, gevlucht uit Syrië, staat in Olst-Wijhe op de lijst van GroenLinks voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Nasab denkt lokaal én internationaal. Zo wil hij een meerdaagse bloemententoonstelling opzetten in Olst-Wijhe voor heel Europa, ook denkt hij aan internationale culture dagen. De eerste om Olst-Wijhe aan Europa te presenteren. De tweede om Olst-Wijhe andere culturen te leren kennen. Geheel in de lijn met GroenLinks wil Nasab ook openbare oplaadpunten met zonnestroom.
GroenLinks
Mohamad Nasab wilde GroenLinks bedanken voor hun positieve houding ten opzichte van Syrische immigranten in het bijzonder en vluchtelingen in het algemeen, dus ging hij met een boeket rozen naar een vergadering. “De partij bleek toen nog maar net een afdeling in Olst-Wijhe te hebben opgericht en ik werd heel hartelijk ontvangen. Ik ben vanaf dat moment lid van Groen Links.” Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart is hij nu verkiesbaar.
Voorgeschiedenis
Mohamad Nasab is een Nederlander van Syrische afkomst. Hij arriveerde in 2015 in Nederland en verhuisde tussen verschillende kampen totdat hij in Wijhe belandde. Mohamad (44) werd geboren in Abu Dhabi waar zijn vader als expat in de architectuur werkte: “Ik zat daar op de American School. In Abu Dhabi zegt de wet dat expats niet op de scholen van hun eigen burgers mogen. Ik leerde daar zo goed Engels spreken dat het voor mij een moedertaal werd. Tegelijk kwam ik met veel andere culturen in aanraking. Ik trof mensen uit Australië, China en diverse Europese landen. Ik leerde daar met diverse culturen om te gaan, leerde dat er verschillende beschavingen zijn, meerdere opvattingen over het leven. Ik leerde daar dat het leven gebaseerd is op pluralisme en participatie. Als je daar van jongs af aan mee opgevoed wordt, neem je dat mee in je verdere leven.”
Als het gesprek over Syrië, de oorlog en de keus om naar Nederland te vertrekken komt, is de meest indringen zin: “Je hebt niet eens de luxe om te kiezen. Je ziet je huis in brand staan, dus je denkt er alleen maar aan om eruit te komen.”
Mohamed rondde zijn universiteit af in Syrië en richtte er twee bedrijven op. Een webdesignbedrijf en een reisbureau. “Syrië is een land van één partij en geen politieke vrijheid. Deze twee bedrijven stonden ver van politieke activiteiten, dus kon ik er mee uit er voeten. Maar toen de revolutie uitbrak werd dat anders. Ik kon geen toeristen meer ontvangen. Mijn vooruitzichten waren geblokkeerd. Dus ben ik gaan zoeken hoe ik kon vluchten. De voorkeur ging uit naar landen waar ze Engels spreken en het lukte me in Nederland te komen met een toeristenvisum, zodat ik niet met een bootje die gevaarlijke oversteek over de Middellandse Zee hoefde te maken. Gewoon gekeken waar ze Engels spraken en waar ik een visum kon krijgen. En zo snel als kon wegwezen. Ik had niet de luxe om te kiezen. Je ziet je huis in brand staan, dus je denkt er alleen maar aan om eruit te komen.
Gezin weer samen
Inmiddels is zijn gezin hier ook. Al na zeven maanden was de hereniging een feit. “Ik woon weer samen met mijn vrouw Rasha en mijn drie kinderen.” Trots gaat verder: “Mijn oudste zoon, Talieb, zit op 5havo. Hij wil nanobiologie gaan studeren. Chleb is 17 en zit op het mbo. Dochter Lana is 9, zij zit in groep 6 op een basisschool in Wijhe.
Toen we weer bij elkaar waren en de angst een beetje uit mijn lijf was verdwenen, ben ik me gaan verdiepen in Nederland en de Nederlandse politiek. En ik was verbaasd over hoeveel partijen er zijn die nieuwkomer écht willen steunen. GroenLinks had wat extra’s. Die partij toont ook belang in natuur en klimaat, dat is meer dan politiek alleen. Daar was ik hongerig naar. Als Syriër was dat de vrijheid die ik miste.”
“Toen ik ze met een bosje bloemen wilde komen bedanken voor hun pro-vluchtelingen-standpunt tijdens de verkiezingen van 2016 trof ik vier leden van de partij, die net in Olst-Wijhe was opgericht. Mijn Nederlands was net goed genoeg, dus hadden we een uitgebreid gesprek in het Engels. Ze vertelden over hun oprichting. Of ik mee wilde doen. Ik ben er dus bij betrokken vanaf het eerste moment! En ik ben er trots op nu verkiesbaar te zijn voor de komende verkiezingen.”
en Ik ben heel blij dat mijn naam op nummer 4 stond op de concept kandidatenlijst
Toekomstplannen
Drie plannen heeft Mohamed.
Hij denkt aan een Europese bloemenbeurs. “Het opzetten van een bloemententoonstelling in de gemeente Olst-Wijhe, voor een periode van 15 dagen, en dat er deelname uit alle Europese landen komt.”
En Europese Culturele Dagen: “Dat Olst-Wijhe een ontmoetingsplaats voor alle Europese landen wordt, zodat we meer te weten komen over de verschillende Europese culturen van eten, kleding en gebruiken.
En dan de zonnepiramide. Een met zonnepanelen opgetrokken piramide in de openbare ruimte waar je stroom kunt aftappen, bijvoorbeeld om je telefoon op te laden. “Ik vind dat die overal in Olst-Wijhe moeten komen te staan, met als doel een cultuur van alternatieve en schone energie te verspreiden. Alles gebeurt zonder externe energiebronnen. De piramide kan eenvoudig worden gedemonteerd en naar een andere plaats worden verplaatst.”
Europa
Europees heeft Mohamad Nasab ook een mening: “Ik denk dat Europa een veilige plek is op aarde voor vrouwen, voor vrijheid van meningsuiting , en dat de vrijheid voor democratie hier ook veilig is. Dat is op heel veel plekken op de aarde niet aan de hand. De Europeaan moet zich daarom stevig vasthouden aan Europa, want de wereld heeft haar hoop op hen gevestigd. De Nederlander hoort niet alleen bij Nederland te horen, maar ook bij Europa.