Interview met Marianne Gaspersz van Stichting Thuis Sterven

Eind april gingen we op bezoek bij Marianne Gaspersz. Niet bij haar thuis, maar op haar werk. Bij een dijkje in Colmschate, want Marianne is schaapsherder bij de Deventer Schaapskudde.

Interessant? Deel het artikel

stichting thuis sterven medewerkers
Marianne met Gabrielle en Inge

Reden van ons bezoek was een evaluatiegesprek over haar introductieperiode als vrijwilliger van onze Stichting Thuis Sterven Zuidwest Overijssel (STS). Marianne heeft zich hier vorig jaar aangemeld als vrijwilliger. Vandaag is Marianne druk met de schapen, dus vandaar de bijzondere locatie van ons gesprek.

Al 35 jaar is STS actief in de regio Deventer, Bathmen, Holten, Olst, Schalkhaar en Diepenveen.  Geschoolde vrijwilligers worden tussen 23 en 7 uur  ingezet in de thuissituatie van ernstig zieke, terminale patiënten. Zo kan de familie de nacht doorslapen.

Waarom meldde Marianne zich aan als vrijwilliger? “Ik heb altijd al zoiets willen doen”, aldus Marianne. ” Een aantal jaren geleden was ik dichtbij betrokken bij het sterfbed van een goede vriend van me. Ik vond het prettig aan het bed te zitten, te luisteren en kleine praktische dingen te kunnen doen. Ik ben niet bang voor dood en sterven, het hoort bij het leven. Familie rondom een stervende is erg zwaar belast. Dat heb ik wel gemerkt toen mijn goede vriend stierf. En het is dan heel fijn als er iemand is die de zorg even een nacht van je kan overnemen.”

Zo besloot Marianne jaren later om vrijwilliger bij STS te worden nadat ze een oproep voor nieuwe vrijwilligers zag in het kerkblad van Wesepe. Marianne vertelt: “Na mijn telefonische aanmelding volgde een gesprek met de beide coördinatoren en ging ik een keer een nacht mee met een vrijwilliger. Dat was een goede ervaring. In maart dit jaar volgde een cursus voor nieuwe vrijwilligers. 2 dagen met allerlei onderwerpen:  je motivatie, communicatie,  sterven, palliatieve sedatie,  euthanasie,  aangeven van grenzen. Ook kregen we praktijkles over zorg voor een zieke in een bed. Heel leerzaam en nuttig.”

Na dit traject volgt een evaluatiegesprek met de coördinatoren, Gabriëlle en Inge. Dat verliep positief . “Marianne doet het heel goed”, zegt Gabrielle.  “We zijn blij met haar als vrijwilliger. Leuk om een evaluatiegesprek tussen de schapen te doen!”

Is Mariannes dit vrijwilligerswerk wel te combineren met haar drukke werk? Want de schapen hebben 7 dagen per week zorg nodig, en ze heeft ook nog kinderen thuis.  “Het gaat goed samen, hoor. Ik heb gelukkig nog een collega herder. Bij STS laat ik mezelf een keer per 14 dagen een nacht inplannen. De middag ervoor hoor ik van de coördinator of er een gezin is waar ik heen moet.

Als er geen werk is, ben ik 2 weken later weer een nacht beschikbaar.” zegt Marianne.  “Het is verantwoordelijk vrijwilligerswerk. Je bent in zo’n nacht 1 op 1 met de zieke en blijft in de buurt om dat te doen wat nodig is. Een achtergrond in de zorg heb ik niet, maar ze zijn toch heel blij met me! Het geeft enorm veel voldoening; cliënt en zijn familie is je vaak zeer dankbaar voor je hulp!”

Op 6 mei ontving Marianne met 2 andere cursisten haar certificaat als vrijwilliger tijdens de maandenlijks vrijwilligersbijeenkomst. Het werd haar uitgereikt voor Janny Stevens, bestuurslid.

Stichting Thuis Sterven Marianne
Uitreiking certificaat aan Marianne

 

Meer weten?

Wil je meer weten over dit bijzondere vrijwilligerswerk? Kijk op onderstaande website. Momenteel zijn er enkele plekken voor nieuwe vrijwilligers beschikbaar.

Bel met een coördinator voor info, dat kan ook in het weekend: Gabrielle Disselhorst 0622917027/ Inge Hoeksema 0651565658

Website Stichting Thuis Sterven

thuis sterven logo

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.