Internationale Vrouwendag

Ook vrouwen hebben hun stempel op de maatschappij gedrukt en doen dat nog steeds. Twee van hen zijn de zusjes Sarah en Angelina Grimké, die zich aan het begin van de negentiende eeuw inzetten voor afschaffing van de slavernij en opkwamen voor de rechten van vrouwen.

Interessant? Deel het artikel

53acfbf4c2e915.78840842

Invloedrijke vrouwen

Morgen is het Internationale Vrouwendag. Ook hier in Salland wordt daar aandacht aan besteed. Door de geschiedenis heen waren het vaak de mannen die ontdekkingsreizen maakten, uitvindingen deden, invloed hadden. Voor vrouwen waren er niet zo veel kansen en als ze die wel kregen, werkten ze vaak onder een mannelijke naam of onder het gezag van een/hun man. Wie iets beter zoekt, ontdekt dat er heel wat vrouwen zijn (geweest) die wel degelijk hun stempel op de maatschappij druk(t)en. Een voorbeeld daarvan zijn de zusjes Sarah en Angelina Grimké uit Charleston, VS.

De zusjes Grimké

Ze groeien op aan het begin van de negentiende eeuw in het diepe zuiden van de VS. Hun familie bezit een plantage waar slavenarbeid plaatsvindt en ook in het huis zelf laten ze zich bedienen door slaven. Op elfjarige leeftijd krijgt Sarah zelfs een slavin cadeau: het tienjarige meisje Hetty. Tussen de meisjes ontstaat een hechte, maar gecompliceerde band. Dan al verzet Sarah zich tegen het systeem. Een systeem dat er tevens voor zorgt dat zij niet kan studeren en haar broers wel.
Wanneer ze ouder zijn, zet Sarah zich, samen met haar zusje Angelina, in voor afschaffing van de slavernij. Ook komen ze op voor de rechten van vrouwen. Volgens hen kan het een niet zonder het ander. Anderen vinden juist dat hun strijd voor vrouwenrechten schadelijk is voor de afschaffing van de slavernij. In ieder geval stuitten ze met hun protesten en pamfletten op veel weerstand en algauw zijn ze in het hele land beroemd, dan wel berucht.

Biografie

Ik leerde deze twee vrouwen kennen toen ik het boek Witte Vleugels Zwarte Vleugels van Sue Monk Kidd las. Dat ik voor die tijd nog nooit van hen had gehoord iets te maken heeft met hun geslacht, zullen we nooit weten. Wat wel duidelijk is, is dat Sarah en Angelina Grimké met hun protesten van grote invloed zijn geweest op o.a. Harriet Beecher Stowe, de auteur van De hut van oom Tom.

Wie meer wil weten over de Grimké-zusters en hun invloed op de maatschappij, raad ik zeker aan om Witte Vleugels Zwarte Vleugels te lezen. Via deze link leest u mijn recensie.

 

Lees ook mijn andere reflecties of bezoek mijn eigen website: www.liesbethjochemsen.nl.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Edge Zero

Lees verder »

Vertelperspectieven

Lees verder »