Initiatiefgroep wil burgerberaad over klimaat in Deventer

Interessant? Deel het artikel

© BurgerBeraad
© BurgerBeraad

Een lokale initiatiefgroep pleit in Deventer voor een Burgerberaad over het klimaat. Om het initiatief verder te brengen, vind er op 20 mei a.s. een online Café plaats van 20.00 uur tot 21.30 uur via Zoom. Passend bij het onderwerp is iedereen welkom om mee te doen.

De Initiatiefgroep Burgerberaad voor Klimaat Deventer werkt hiervoor samen met stichting G1000, die veel ervaring heeft met het lokaal organiseren van Burgerberaden. Een Burgerberaad, ook wel Burgerforum genoemd, is een groep burgers die een afspiegeling vormen van de samenleving. De leden van een Burgerberaad worden door middel van loting uitgekozen, vergelijkbaar met de juryrechtspraak in landen als de Verenigde Staten. Zij werken met elkaar voorstellen en plannen uit voor de overheid over lastige en maatschappelijk gevoelig liggende onderwerpen. Omdat het Burgerberaad qua samenstelling representatief is voor de samenleving, kan de politiek er op vertrouwen dat maatschappelijk draagvlak is ingebakken voor de voorstellen waar het beraad mee komt.

Meteen zelf ervaren

Tijdens het G1000-Café op 20 mei gaan de deelnemers met elkaar in gesprek over de vraag waarom een Burgerberaad voor Deventer belangrijk is. Het leuke is dat deze vraag wordt besproken in de vorm van een mini-Burgerberaad. Zo kunnen de deelnemers meteen de methodiek ervaren. Aan het einde van de avond kan ieder beslissen of je wil helpen een G1000 Burgerberaad in Deventer van de grond te krijgen.

Aanmelden

Wie wil deelnemen aan het G1000 Café op 20 mei a.s. stuurt een mail naar BurgerberaadDeventer@gmail.com onder vermelding van “ja, ik ben er bij op 20 mei”, met je naam en eventueel van welke organisatie je bent. Wie zich heeft aangemeld krijgt de zoomlink toegestuurd. Wie niet kan op 20 mei maar wel is geïnteresseerd, kan dit ook per email bekendmaken. Het Initiatief Burgerberaad voor Klimaat Deventer zal hen bij het vervolg betrekken.

De initiatiefgroep ontstond naar aanleiding van een Studium Generale bijeenkomst die Saxion in samenwerking met Extinction Rebellion Deventer organiseerde op 20 april. De registratie daarvan is nog terug te zien op YouTube: https://youtu.be/_Jhh0rFnEfE

Meer informatie en achtergronden over het Burgerberaad zijn te vinden op https://g1000.nu/g1000burgerberaad/ en https://bureauburgerberaad.nl/ .

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.