Als bestuur en vrijwilligers van Eetbaar Olst-Wijhe steken we sinds 2016 energie in het ‘groener maken’ van onze omgeving. Dat kunnen we maar niet laten..! Natúúrlijk hebben we daar plezier aan, en zeker weten dat het ons leven ook sociaal verrijkt. Maar de grootste drijfveer is en blijft dat we ons zo graag inzetten voor een vitale, gezonde leefomgeving, omdat we daar allemaal, direct èn indirect, baat bij hebben. We zorgen voor het leven in onze omgeving, met ups en met downs, maar vooral: met elkaar.
Dáárom hebben we een buurtmoestuin opgezet, waar grote en kleine mensen leren over de bodem, en over groente en fruit telen. Dáárom zijn we op kleine schaal een voedselbos gestart, werken we aan een nieuwe toekomst voor de ParticiPerenBongerd aan het spoor, en zijn we een Groen Lint gaan aanplanten met bloemrijke bermen, struiken en bomen (op 26/11 as. is het weer zover). Dáárom ook hebben we in coronatijd een serie webinars georganiseerd over uiteenlopende onderwerpen, zoals biodiversiteit in eigen tuin, en een drinkbare IJssel.
Zo hebben we nog veel meer plannen. En daar nodigen we altijd zoveel mogelijk ‘noabers’ bij uit. Want die bepalen uiteindelijk welke afslagen we nemen, en hoeveel meters we dan kunnen maken. Misschien heb je zelf ooit peren met ons geplukt, bomen en struiken geplant, vlinders geteld, een perenboompje van ons gekregen, de varkens in de bongerd bewonderd. Misschien heb je zelf ideeën voor meer groen, en vraag je je af hoe je zoiets aanpakt. Of misschien heb je steeds meer het gevoel dat je iets wilt doen, maar weet je nog niet goed wat, waar, wanneer of met wie. Welnu, dat weten wij ook niet zomaar, maar wat we wel weten, is: jij bent niet de enige!
Wat kan ík dan groen doen?
Natuurlijk zijn er nog veel meer initiatieven zoals wij, vaak klein en lokaal, gedreven door mensen met een idee, een droom, een zorg, een vaardigheid, een plek – en met energie om daar iets voor te doen. Dáárom organiseren we op 12 november voor iedereen de eerste Infomarkt In Groene Doen. Hier kan iedereen namelijk volop inspiratie komen opdoen, en kennismaken met initiatieven uit de regio – sommige ervaren, andere kersvers. Want natuurlijk is er een hele hoop werk aan de winkel om bedreigingen als klimaatverandering en verlies van biodiversiteit af te remmen; ook ons duizelt het soms; eerlijk waar. Maar iedereen die gaat voor groen, weet ook hoe wezenlijk dat is – en dat we juist allemaal samen het verschil kunnen maken. Niemand hoeft het alleen te doen. Overal zijn er mensen die ons voorgaan op hun groene pad, en iedereen die zich laat raken door de waarde van groen, natuur en landschap heeft daar ook iets aan te bieden – óók als we nog niet goed weten wát, waar, wanneer of met wie.
Zoveel kleuren groen!
De infomarkt vormt de afsluiting van de Groene Karavaan Salland. Een mooi moment om te zien wat er zoal leeft en beweegt in ons gebied, en om elkaar beter te leren kennen. Want samen hebben we natuurlijk hogere doelen en een grotere missie voor onze regio, en velen willen hier ook meer samen aan gaan werken. Op de infomarkt wordt meer zichtbaar wie dat zijn, zodat je als bezoeker beter kunt bepalen wat er bij jou past, wat je zou willen leren, en hoe je van toegevoegde waarde bent. Misschien wacht er hier een nieuwe hobby.
Wat is er te vinden op de infomarkt, op 12 november in het Holstohus in Olst? Er komen infotafels rond allerlei groene thema’s: van vlinders in de tuin (Salland Zoemt) tot het planten van heggen (Hoop Heggen), een knutseltafel voor kinderen, en een groene boekenweggeeftafel. Ook kun je alvast groen komen doen in workshops, zoals over regenwater afkoppelen met subsidie (Ulebelt), over compost (Compostbrigade), en de rechten van de IJssel. Bovendien kun je op excursie, zoals naar eetbare paddenstoelen, of rond geheimen van het bos. In een eigen zaaltje draaien er permanent kortere en langere films over alle denkbare groene initiatieven en mogelijkheden, en op het podium vinden dialoog en boekpresentaties (bijvoorbeeld het boek over ’t Natuurlijk Huus in Raalte) plaats. Ook kun je de hele middag proeven van ‘groene’ hapjes en sapjes, en zelfs genieten van een speciale, lokale lunch. Zoveel kleuren groen – er is voor iedereen wel iets te doen.