In Zwolle knotten de wilgen om en om

Interessant? Deel het artikel

knotten knotwilgen

In Zwolle kiest de gemeente ervoor om vanaf dit jaar knotwilgen zoveel mogelijk om en om te knotten. Dat is onderdeel van de nieuwe, meer natuurvriendelijke manier van groenonderhoud in Zwolle. Dat lukt nog niet overal, maar het streven is om er beter op te letten.

Door Wim Eikelboom

Door knotwilgen om en om te knotten blijven er altijd takken beschikbaar voor insecten en vogels. De takken van knotwilgen zijn met name in trek bij bijen en hommels. Wilgen zijn namelijke vroege voorjaarsbloeiers. Ze leveren al in maart nectar en stuifmuil als er elders in de natuur nog weinig beschikbaar is. En daarom zijn wilgen waardevol voor bijen en hommels. Wilgen worden doorgaans om de drie tot vier jaar geknot.

Gericht maaien
Om biodiversiteit te bevorderen kiest gemeente Zwolle er niet alleen voor om knotwilgen om en om te knotten, maar ook door meer gericht te maaien. Op vijf plekken in de stad wordt vanaf dit jaar niet meer alles tegelijk gemaaid, maar blijven er groenstroken staan. Zo zorgt Zwolle ervoor dat er ook in het naseizoen bloeiende bloemen beschikbaar zijn voor insecten in de buurt. Op enkele plekken blijft ook in de winter gras staan. Zulke ruigtes dienen als overwinteringsplek voor insecten. Alles met als doel om de soortenrijkdom van insecten te vergroten.

Het selectieve maaibeheer gaat vooralsnog om een proef, waarbij Zwolle aan de hand van de zogeheten nectar-index bekijkt welke kruiden en grassen er zijn. De nectar-index is een methode om te zien hoeveel voedsel daadwerkelijk beschikbaar is voor insecten.

Wim Eikelboom is inwoner van Zwolle-Zuid en actief in Het Groene Zuiden)

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *