In Overijssel brandt ’s nachts de meeste onzinverlichting

Interessant? Deel het artikel

kantoor licht

Bedrijven die ’s avonds het licht uit doen? In Overijssel doen ze dat het slechtst! Op weg naar de Nacht van de Nacht blijkt dat uit onderzoek van Natuur en Milieufederaties Nederland (met NMOverijssel als onderdeel daarvan). Deze club heeft willekeurig foto’s gemaakt op kantooreilanden en industrieterreinen. Overijssel is de twijfelachtige winnaar met 87 procent van de bedrijven die onnodig binnen verlicht en 64 procent onnodig buiten.

Die negatieve eer valt de provincie niet ten deel omdat we in dit deel van het land liggen. De provincie Drenthe doet het namelijk in beide gevallen (52 procent binnen en 25 procent buiten) juist het beste.

Helemaal niet veilig

De voornaamste reden om het licht aan te laten is veiligheid. Maar inbrekers te weren moet je juist het licht uit doen en eventueel met verklikkers aan laten gaan. Voortdurend brandend licht maakt het inbrekers alleen maar makkelijk. Voortdurend donker is ook lastig. Ineens aanfloepend licht is pas echt afschrikkend.

Landelijk heeft bijna de helft van de bedrijven binnen onnodig licht branden. Een op de drie heeft buiten onzin-licht branden. Zwollenaar Jacco Vonhof is voorzitter van MKB-Nederland en ambassadeur van de Nacht van de Nacht. Hij roept bedrijven op het licht vaker te doven. Al was het alleen maar om energie te besparen. Maar kunstlicht kan ook zorgen voor groeiafwijkingen bij flora en het zet het dag-nachtritme en de oriëntatie van (nacht)dieren op z’n kop. Trekvogels raken de weg kwijt. Vonhoff heeft Nederland achter zich in zijn mening: vier van de vijf Nederlanders vindt dat in elk geval reclame ‘;s nachts wel uit mag.

Ook voor de gezondheid van mensen kent kunstlicht
negatieve effecten: het onderdrukt onder andere het aanmaken van het stofje melatonine en schopt daarmee het natuurlijke tijdsbesef door de war.

Maar #hoedan? Tien teams van hogescholen, bedrijven en andere partijen zijn deze hele maand verwikkeld in een wedstrijd  met als thema Glowing Nature, om te kijken hoe je de
openbare ruimte duurzamer kunt verlichten. De ontwerpen gaan over duurzaamheid, klimaat, gezondheid, groen, energie, innovatie en hergebruik van materialen. Met de kennis die daar op gegaan wordt, daalt Overijssel volgend jaar vast op de verkeerde lijst van buiten- en binnenlicht in de nacht.

Maar dit jaar kun je ook al verbeteren. Gemeentehuizen van Olst-Wijhe en Raalte doen vast hun lichten uit in de komende Nacht van de Nacht van 30 op 31 oktober en daarna alle andere nachten. Om mee te beginnen. Toch?
Raalte boekt dan dubbele winst, want daar brandt binnen het gemeentehuis nog niet eens overal LED-licht.

 

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Partnerbijdragen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *