In de HierInSalland rubriek ‘Wonen in de Olstergaard’ deze week een kijkje bij Roelof Anne.

Lees hier over de verhuizing van Roelof Anne naar de bijzondere Olster wijk Olstergaard.

Interessant? Deel het artikel

olstergaard 240330 roelof anne 05

Na jaren lang zoeken en geduld hebben op de juiste plek kwam er bericht van de gemeente Olst-Wijhe dat ik van de reservelijst aan de beurt was. Goed nieuws! Het werd randje Olstergaard.

Met jarenlang geduld waren de prijzen behoorlijk gestegen en zocht ik naar een duurzamere bouwer die mee-denken en -werken positief vindt, maar bovenal begonnen was met het bouwen van hun eigen woning. Deze bouwer vond ik in Warja van Tiny Works. Het mooie van Tiny Works is dat ze werken met bomen die met een reden geveld moeten worden ergens in Nederland, dus is de oorsprong goed terug te vinden en met recht een Nederlands product.

Vervolgens in samenspraak verschillende andere bedrijven ingeschakeld om te voldoen aan alle wensen van gemeente en praktische realisatie. Zo hielp bijvoorbeeld Matthijs van Format Architecten met alle tekeningen en praktische inrichting van de woning, en hielp Mariska van Buro Binnenveld met de inrichting van de kavel.

Na het goedkeuren van de plannen eind 2022 door de gemeente kon als kerstcadeau de aktes getekend worden en daarmee alles definitief ingepland worden met Tiny Works.

(lees verder onder afbeelding)

Rond mijn verjaardag in maart kreeg ik te horen dat de bouw alvast gestart was, alweer een dankbaar cadeau!

Warja houdt van een uitdaging en vond mijn grotere woning, dan de tiny standaard niet erg. Het werd een project waar veel positieve energie van uitging en er diverse stagiares graag aan mee bouwden bij Tiny Works. Zo hielp de woning ook de toekomstige bouwers en houtwerkers, met Warja als goede leermeester.

Intussen was ik zelf opzoek naar andere her te gebruiken materialen, zo komt de vloer uit een monumentaal pand. Het hout voor de buitenkant en venster banken heb ik zelf opgehaald bij een renovatie van een kerk in de provincie Utrecht. Met dit meer dan 50 jaar oude hout dat altijd binnen heeft gezeten is het uiterlijk ook gelijk op kleur en ruik je soms na een regenbui nog een prettige geur.

Zoals de foto’s weergeven is de woning gebouwd in een loods. Het bouwen in een loods heeft veel voordelen, omdat je niet van het weer afhankelijk bent. De bouw ging zo voorspoedig dat in juli de woning al geplaatst kon worden op de schroeffundering in plaats van verwachting in september. Ook voor de buurt was de plaatsing een bijzondere dag, omdat de woning tussen de bomen door kwam ‘vliegen’ in twee delen.

(lees verder onder afbeelding)

Paar weken later waren alle spullen overgebracht en kon het leven in Olst beginnen. Wel bijzonder, want nog geen nutsvoorzieningen als stroom en water. Die kwamen een aantal maanden later, maar met de gemeenschapszin zit het goed in de buurt. Daardoor mocht ik water halen bij een aantal buren en is het Holstohus een fijne plek om te werken, op de daarvoor ingerichte plekken, met prettige bediening voor drinken en lunch. Zo leer je ook meer mensen uit de omgeving kennen.

 

Nog even terug naar het hergebruik. Het gaat niet alleen om materialen, maar ook om grijswater en regenwater. Zo is het idee van het grijswater gebruik ontleed aan het boek Ownhome van Klemens Jakob. Hij maakt het uiteindelijk zelfs weer tot drinkwater, zodat zijn huis niet zozeer water verbruikt maar slechts in een cyclus gebruikt. Zover wil ik nog niet gaan, maar hergebruik voor wc en wasmachine is inmiddels gesneden koek. Al was dat na de regenbuien overlast in de winter voor de wasmachine nog even afzien, maar ook daar leren we weer van.

Inmiddels is er al weer veel gebeurd in Olstergaard. Zo hebben we met diverse buren bijna 300 meter aan heg gezamenlijk aangeplant met hulp van stichting Hoop Heggen.

olstergaard

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.