In de bladbakken voeren we kostbare natuurlijke voeding af

Zijn we niet veel te fanatiek in het weghalen van bladeren? We verspillen dan namelijk natuurlijke voeding.

Interessant? Deel het artikel

harrie

Daar waar in Salland de bladbakken weer massaal aan de weg staan deze weken, worden er in andere gemeenten proeven gedaan met het laten liggen van blad. Gemert-Bakel heeft Bakel aangewezen als proef om blad te laten liggen. Ecologisch hovenier Vincent Overgoor van Decohof in Hoonhorst: “ik doe het juist andersom, ik voer blad aan omdat het een natuurlijke voeding is!”

Blad laten liggen

In Bakel laat de gemeente Gemert-Bakel dit jaar blad op de verschillende grasvelden liggen. Kijken wat er dan gebeurt. Missie Goudblad heet de proef, verwijzend naar de gouden kleur van herfstblad, maar vermoedelijk ook wel naar de gouden voedsingswaarde van blad. Feitelijk is het meer logisch het blad te laten liggen dan dat je het afvoert. Blad is een natuurlijk product, net als appels vallen bladeren niet ver van de boom en op die manier organiseert een boom, inclusief de natuur in zijn directe omgeving, zijn eigen voedsel.

“Missie bladgoud ziet gevallen bladeren als waardevolle, natuurlijke bodemverbeteraar, waarmee de bodem, het bodemleven en daarmee de beplanting gestimuleerd worden. Het laten liggen van de bladeren zou er ook voor zorgen dat de bodem meer water kan vasthouden, waardoor de gazons minder snel verdrogen. Ook bieden de bladeren schuilplaats voor kleine dieren zoals insecten”, aldus de gemeente.

De gemeente stimuleert bewoners ook de bladeren zoveel mogelijk te laten liggen en de bladeren van het terras tussen de planten te vegen. Als de proef in Bakel succesvol blijkt, gaat de gemeente het de komende jaren op meerdere locaties toepassen.

Honderden bladbakken in Salland

In Salland staan sinds een paar weken weer op bijna iedere straathoek bladbakken, waar bewoners al dat bladgoud in kunnen gooien. Ze voeren – zo zegt de proef van Bakel – gouden voedsel af voor de natuur. In de gemeente Raalte staan honderden bladbakken. Alleen al in het dorp Heino hebben we er dertig geteld. Olst-Wijhe is minder scheutig. Wijhe is iets groter dan Heino, maar de bewoners moeten het daar met vijftien bladbakken in hun dorp doen. Ze noemen ze daar overigens bladkorven.

Decohof: blad is natuurlijke kringloop

Vincent Overgoor is ecologisch kweker. “Wij doen het juist andersom! We laten niet alleen het onbewerkte blad liggen op het gras, sterker nog: we brengen in september een extra dikke laag van tien centimeter aan in de rij van de planten, om kruiden en grassen te onderdrukken. Verteerd blad zorgt voor andere omstandigheden in de grond waar grassen en andere onkruiden eigenlijk niet zo van houden. Daar maken we dus gebruik van.” Vincent Overgoor vindt ook dat gevallen bladeren bij de natuurlijke kringloop horen: “Bladeren horen bij de natuurlijk kringloop van struiken en bomen. Gemaaid en afgestorven gras hoort bij de kringloop van een gazon. Ik zal geen strobreed en geen graslengte in de weg leggen als al die strakke gazonnetje worden omgevormd tot bos. Dus ik ben benieuwd naar de uitkomst van deze proef na een aantal jaar.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.