In badkleding actievoeren voor de klimaatnoodtoestand

Interessant? Deel het artikel

badkleding rebellion

Vandaag – maandag 14 december om 12 uur – werd het plein voor het stadhuis in Deventer omgetoverd in een strandtafereel, met enkele tientallen mensen in badkleding, met handdoeken, parasols en allerlei andere strandaccessoires. Het doel van de demonstratie: de gemeente bewegen om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.

Door Extinction Rebellion

Een groeiend aantal inwoners van Deventer en omstreken heeft zich verenigd onder de vlag van Extinction Rebellion (letterlijk vertaald als: verzet tegen uitsterven). Tessel Hofstede namens Extinction Rebellion Deventer en omstreken: “Met deze demonstratie laten we zien dat we afstevenen op steeds extremer weer, als er niet gedaan wordt wat nodig is. We roepen de gemeente opnieuw op om de klimaatnoodtoestand uit te roepen.” De deelnemers namen tijdens de demonstratie de corona-maatregelen in acht.

Hofstede: “In 2020 werd in de ene na de andere maand het hitterecord gebroken. In totaal werden 11 warmterecords gemeten in 2020. Dit jaar maakten we de op één na warmste winter mee en een novembernacht van 17 graden. November 2020 was met 9 graden 2,2 graden warmer dan normaal (1981-2010) en maar liefst 4,1 graden warmer dan een eeuw geleden. Hittestress in de zomer leverde honderden extra doden op. Kortom: we zitten midden in de klimaatcrisis en de klimaatnoodtoestand bevindt zich recht onder onze neus!”

Klimaatnoodtoestand
Hofstede: “Amsterdam, Utrecht en Haarlem hebben de klimaatnoodtoestand al uitgeroepen. Het Deventer College en alle raadsleden hebben een Alarmbrief van ons ontvangen en daar zijn meerdere gesprekken met ons uit voortgevloeid. Nu is het tijd dat de gemeenteraad van Deventer actie onderneemt en ook de noodtoestand uitroept. Dat is onze eerste eis.”

Extinction Rebellion stelt in 76 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.