In 900 jaar van Raelt tot Raalte

Raalte bestaat 900 jaar! En dat vieren we in 2023 met een jaar bomvol activiteiten. Van 14 t/m 16 juli staat alles in het teken van de historie van het dorp, tijdens het themaweekend ‘Van Raelt tot Raalte’. Geniet in dit weekend van muziek, exposities en historische activiteiten.

Interessant? Deel het artikel

Raalte 900 230706 historie de Olas Neuf

Raalter Top 900

Muziek hoort bij de historie van Raalte. Salland1, de radio- én tv-zender voor de regio Salland organiseert de Raalter Top900 in samenwerking met het Raalter Top 900 café de Gouverneur. Drie dagen lang hoor je mooie klassiekers (denk bijvoorbeeld aan Höllenboer met Het busje komt zo) in een gezellige sfeer bij de Gouverneur. Daarnaast komen er op zaterdag 15 juli muzikale klanken vanuit de toren van de Kruisverheffing. Van 15.30 tot 16.00 uur geeft beiaardier Henk Veldman namelijk een concert op een eeuwenoud instrument: het carillon.

Exposities

Er zijn van 14 t/m 16 diverse exposities te bekijken, met een historisch tintje. In de Plaskerk wordt 900 jaar geestelijke kleding op de catwalk getoond en brengen de De Vrouwen van Nu 900 jaar vrouwenemancipatie in beeld. Ook komt klompenmaker Martin Dijkman met Vermeer naar de Plaskerk. In de Kruisverheffing is een expositie met liturgische gewaden en kerkelijke objecten. Fotoclub Salland exposeert van 15 juli t/m 1 september in Swaenewoerd met als thema ‘Raalte na 900 jaar’. En van 15 juli t/m 27 augustus is er een foto-expositie in de etalages aan de Grotestraat en Herenstraat. Op deze foto’s is te zien hoe het winkelpand of die plek er vroeger uitzag.

Tradities herleven tijdens het historisch weekend. In de winkelstraten komen mensen voorbij in historische kleding. Ook in de winkels zelf kan je zomaar geholpen worden door iemand in klederdracht.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Burcht Ramelo

Daarnaast wordt de Burcht van Ramelo zichtbaar tijdens de onthulling van het bord op vrijdag 14 juli. Kinderen uit groep 1/2 van het basisonderwijs laten zien hoe de burcht er volgens hun uitzag, bij de Teken tentoonstelling ‘Mijn burcht van Ramelo’, op 15 en 16 juli in het Annahuis.

Rechtspraak

Bijzonder om mee te maken: ‘Rechtspraak in Raelt’. Tijdens dit schouwspel op zaterdag 15 juli (om 11 uur en om 14.30 uur) wordt er op de Grote Markt recht gesproken door de Schout. Een spektakel voor jong en oud, waaraan bekende en onbekende Raaltenaren mee doen! Ook vindt die zaterdag de historische boerenbrunch plaats bij het Annahuis.

Geloof

Zondag 16 juli staat in het teken van geloof. Er is dan een Heilige mis in de stijl van het Rijke Roomsche Leven in de Kruisverheffing. Aansluitend vindt er een processie plaats van de Kruisverheffing naar de Plaskerk.

(tekst loopt door onder afbeelding)

 

Bijna alle activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk. Bekijk het volledige programma via onderstaande link.

Website 900 jaar Raalte

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *