Ikea, Zalando, Wallmart en Nordstom gaan second hand

Interessant? Deel het artikel

kringloop ikea

Tweede hands is booming. De kringloop heeft het druk. Ook grote bedrijven stappen er op over. Zodat ze hun teruggestuurde spullen een tweede leven kunnen geven. Maar ook vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wallmart en Nordstrom in Amerika zijn al om. Nu volgen in Europa Ikea en Zalando. Die bedrijven hebben best een negatief duurzaamheidsimago. Ikea produceert niet altijd even duurzaam en Zalando krijgt een heel groot percentage van de kleding retour en gooit het daarna gewoon weg.

Zalando
De tweedehandsmarkt die Zalando aan gaat boren is tweezijdig verkopen: je kunt er als consument jouw kleding ook te koop aan bieden. Dan krijg je er een tegoedbon voor, maar die mag je ook aan het Rode Kruis of WeForest schenken. Hoe duurzaam dat allemaal is moeten we nog even afwachten. Want maakt Zalando daarmee de lokale tweedehandsmarkt niet kapot? Lekker naar je eigen kringloop blijven gaan is wellicht duurzamer. En al lang niet meer raar: jaarlijks wordt er voor 20 miljard wereldwijd aan tweedehands kleding verhandeld!

Ikea
Ikea is ook de tweede hands markt opgegaan. Eerst om te proberen in het land van afkomst, in Zweden. In Eskilstuna staat een geheel circulair winkelcentrum waar Ikea een pand gehuurd heeft. Daar kun je gerepareerde spullen kopen, maar ook gebruikte Ikea-spullen te koop aanbieden. Voor Ikea is dat een stap richting geheel klimaatneutraal te worden. Studenten kunnen er ook al meubels huren. En de gehaktballen in het restaurant zijn vegan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.