IJssellandschap verbiedt het gebruik van Roundup niet aan haar pachters, tegelijk doet de grootgrondbezitter wel mee aan het project de IJssel binnen dertig jaar drinkbaar te krijgen. Hoe is dat te rijmen? Algemeen directeur Judith Snepvangers stelt dat IJssellandschap er alles aan doet het roer om te gooien, maar dat er wettelijk geen mogelijkheden zijn een verbod af te dwingen.
Door Harrie Kiekebosch
Stimulans voor biologische landbouw
IJssellandschap stimuleert en ondersteunt daar waar mogelijk boeren over te stappen naar een biologisch bedrijfsmodel, maar op langlopende pachtcontracten mag je nu eenmaal geen wijzigingen aanbrengen. Zelfs als beide partijen dat zouden willen, zegt Snepvangers, directeur van IJssellandschap. Op de terreinen van IJssellandschap zijn er al wel boeren begeleid naar biologisch.
Snepvangers en OpinieinSalland deelden volgende vraag-antwoord-mail:
Vraag
Langlopende contracten kun je wettelijk niet aanpakken. Maar je kunt natuurlijk wel met die boeren in gesprek of je kijkt of je het contract met wederzijds goedvinden aan kúnt passen. Doet IJssellandschap dat?
Antwoord
Ja, IJssellandschap heeft goed contact met haar pachters. Gesprekken over duurzame onderwerpen waar onze boeren ook in investeren, vinden veelvuldig plaats. Ook hierover.
Maar nee, aanpassen van de pachtcontracten kan niet, dat is juist wat niet mag. Zelfs met wederzijds goedvinden. Wij mogen de pachtcontracten NIET op deze manier aanpassen. Onlangs zijn bij een andere grote verpachter ALLE pachtcontracten afgekeurd. Dat is waar we met Overijssels Particulier Grondbezit mee aan het werk zijn.
Vraag
Ook langlopende contracten hebben een eind. Als die verlengd worden, komt er dan wel een verbod?
Antwoord
Nee, reguliere pacht wordt stilzwijgend verlengd en kan zelfs overgenomen worden door de volgende generatie. Dat is hoe pachtbescherming werkt. Daarom is het opleggen van verboden in de pachter-verpachter relatie in mijn ogen ook absoluut geen haalbare route als je toe wil naar minder chemiegebruik.
Vraag
En zijn er kortlopende contracten? Krijgen die bij verlening een verbod opgenomen?
Antwoord
Dat kan dus alleen bij eenjarige pacht en dat soort contracten sluiten wij NIET, omdat we voor langjarige samenwerking zijn. Los van het gebruik van Glyfosaat: bij kortlopende contracten loop je juist het risico dat je bodem en het bodemleven in een jaar wordt uitgeput.
Snepvangers sprak met Li An Phoa die dezer dagen in Overijssel vertoeft om de IJssel drinkbaar te krijgen binnen dertig jaar. “Ik heb hierover heel open gesproken. Zij is ook realistisch en begrijpt wat een passend tempo is: iedere stap richting een drinkbare IJssel is er weer een. Als bepaalde stappen door wetgeving nog niet kunnen, moeten we in contact met elkaar blijven en kijken naar de mogelijkheden die er wel zijn, en niet bij voorbaat onze samenwerking opzeggen voor de uiteindelijke gezamenlijke ambitie van een Drinkbare IJssel.”