Deze zomer is het weer bijna honderd dagen lang feest langs de IJssel tijdens de derde editie van de IJsselbiënnale met als titel ‘Grondtonen’. De internationale buitententoonstelling neemt je mee naar bijzondere plekken in het landschap waar 27 monumentale, tijdelijke kunstwerken van kunstenaars uit binnen- en buitenland te zien zijn. Het uitgebreide culturele programma Nevengeul biedt tal van tentoonstellingen, optredens en andere activiteiten. Een fietsroute van ruim 120 kilometer leid je in mooie afwisselende etappes langs alle kunstwerken, activiteiten en zes Hanzesteden: een ontdekkingstocht door het landschap van de mooiste rivier van ons land.
IJsselbiënnale 2023: Grondtonen
De IJsselbiënnale gaat over de impact van klimaatverandering op ons landschap. Onder de titel ‘Grondtonen’ zoomen we dit jaar in op aarde, bodem en grond. Een uiterst actueel thema nu ook het huidige regeerakkoord aangeeft dat bodem en water sturend moeten zijn voor ruimtelijke ontwikkelingen. Tijdens de ruim 100 kilometer lange kunstroute ontdek je op de fiets op bijzondere locaties unieke kunstwerken. De 27 kunstenaars hebben zich laten inspireren door het thema én het landschap. Daarnaast biedt Nevengeul heel veel andere activiteiten zoals tentoonstellingen en optredens.
Brede diversiteit aan kunstenaars
27 kunstenaars uit 10 landen maakten ieder een kunstwerk voor een specifieke locatie. belangstelling of fascinatie voor de relatie tussen cultuur en natuur, mens en landschap is bij alle kunstenaars aanwezig. Het karakteristieke landschap van de IJsselvallei is voor hen onderzoeksgebied, atelier, muze en podium. Naast bekendere kunstenaars met een internationale staat van dienst (Giuseppe Licari, Lara Almarcegui, Gijs Van Vaerenbergh, Ronald van der Meijs, Rob Voerman, Karin van Dam) presenteren we ook jong en/of minder onbekend talent (Sidsel Bonde, Maud van Beuken, Vladimir Turner, Miriam Knibbeler).
Kunstroute
De kunstwerken op de route bieden je een prikkelende, poëtische, verrassende en soms activistische kijk op misschien wel een van de meest actuele maatschappelijke thema’s van dit moment. Dus spring op de fiets, laat je verassen door de prikkelende kunstwerken en tentoonstellingen en beleef de IJsselbiënnale met al je zintuigen.
Toegankelijkheid
De kunstwerk bevinden zich allemaal op bijzondere locaties in het landschap: op spannende plekken waar je niet komt zonder deze tentoonstelling én juist op zeer zichtbare plekken op knooppunten van fiets- en wandelroutes.
In de beschrijving die opvraagbaar is bij de organisatie wordt precies aangegeven hoe de toegankelijkheid van de kunstwerken is. Sommige kunstwerken zijn beklimbaar, de meeste aanraakbaar. Soms zijn er beperkingen voor mensen in een rolstoel. Andere kunstwerken zijn juist heel goed ervaarbaar voor mensen met een visuele beperking, zoals de kunstwerken van Em’kal Eyongakpa, Ronald van der Meijs of de film van Maud van der Beuken.
Nevengeul
De IJsselbiënnale 2023 bestaat naast de buitententoonstelling ook dit jaar weer uit een uitgebreid cultuurprogramma: Nevengeul. De Nevengeul wordt gevuld met groepstentoonstellingen op startpunten met werken van beeldende kunstenaars uit de regio, podiumkunst – optredens o.a. theater, muziek- in samenwerking met (professionele) culturele instellingen, samenwerkingen met regionale musea, IJsselbiënnale-Specials en uitgelichte duurzame initiatieven (Greenpoints) uit de regio waarin de gezonde bodem centraal staat!
Samenwerking
De verhouding tussen de mens en het landschap staat in de IJsselbiënnale centraal. Samen met 100 partners uit de regio werken we aan een meer duurzame toekomst: cultuurmakers, culturele en maatschappelijke organisaties, landschapsbeheerders, waterbeheerders, bedrijven, gemeenten, provincies, marketingorganisaties en vele anderen. We zetten de verbindende kracht van de IJssel in om zo nieuwe perspectieven te bieden op de toekomst waarbij een goede bodem van belang is.
Website IJsselbiënnale