Een negatieve energieprijs. Hoe dat kan? Energieproductie is een markt van een op een produceren en afnemen. Wat er nodig is, moet op dát moment geproduceerd worden. Je kon de stroom immers niet in grote hoeveelheden opslaan. Daar komt langzaam verandering in door de opkomst van batterijen. Maar de grote energiebedrijven kunnen dat zelf niet regelen, daarvoor zouden ze te veel te grote accu’s moeten plaatsen. Oplossing is dat er overal in het land opslag gecreëerd wordt die inzetbaar zijn: de thuisbatterij, de bedrijfsbatterij, de wijkbatterij.
Energieproducenten kunnen daarmee een betere energiebalans organiseren. Ze hoeven de productie niet veel op te schalen bij grote vraag (in de ochtend- en avondspits van het leven), want dan worden als die batterijen in het land eerst leeg getrokken. En ze hoeven al evenmin af te schalen als er minder vraag is (’s nachts) en als de productie groot is (midden op de dag). Want dan worden al die batterijen in het land eerst gevuld. Dat scheelt ook meteen een hoop aanvoer op het net.
Om dat te stimuleren bieden de energiemaatschappijen dynamische stroomcontracten aan. De stroom is duur als er veel vraag naar is, en goedkoop als niemand de stroom wil. Met een thuisbatterij, een dynamisch stroomcontract en een energiemanagementsysteem kun jij daar ook jouw voordeel mee doen. Want jouw accu wordt leeggetrokken als de prijs hoog is en volgestopt als de prijs laag is. Je verkoopt tegen een heel goede prijs. En je koopt in tegen een heel lage prijs.
Geld toe als je stroom koopt
En nu het duveltje uit een doosje: die lage prijs is soms zo laag dat die negatief is! Je krijgt dan geld toe als je stroom afneemt. Dat is voor de groene energieproducenten nog altijd beter dan dat ze hun fabriek moeten afschalen.
Je kunt thuis een energiemanagementsysteem installeren dat het werk voor je doet. Dat EMS weet de prijzen 24 uur van te voren, dus die weet precies wanneer die wat moet doen. In ons land hadden we vorig jaar 458 negatieve stroomprijzen. Dat is gewoon iedere dag geld verdienen met stroom kopen. Je moet daarvoor wel een accu kopen, maar die verdient zichzelf binnen een jaar of tien zeker terug, net als de zonnepanelen die je natuurlijk ook nodig hebt.
Voor wie elektrisch rijdt: je kunt ook de laadpaal, dus je auto aansluiten op het EMS. Dan wordt de batterij altijd tegen de meest gunstige tarieven opgeladen, soms krijg je dan dus geld toe bij opladen. Voor wie kilometers kan declareren is dat helemaal een feest. En uieraard kun je de laadpaal overrulen. Als de accu snel vol moet, dan geef je de laadpaal gewoon die opdracht.
En die accu dan?
Het systeem als hierboven omschreven maakt het noodzakelijk accu’s te gebruiken. Daarvoor zijn grondstoffen nodig die de natuur aantasten in landen waar ze gewonnen worden. Arbeid wordt er ook niet altijd onder de meest gezonde omstandigheden uitgevoerd. Gelukkig daarom dat de ontwikkeling van de accu in gunstige zin en in razend tempo verder gaat. Oplossingen als opslag in gewoon zout water worden steeds bruikbaarder.
Verder gaan met fossiele brandstof is echter hoe dan ook schadelijker.