Ida van den Enk: Hoe mooi is Salland?!

Deze keer geen wandeling door Salland, maar wat Ida van den Enk wandelend aan vlinders tegenkomt als ze onder andere voor Salland Loont op pad is.

Interessant? Deel het artikel

Kolibrievlinder. Foto: Ida van den Enk
Kolibrievlinder. Foto: Ida van den Enk

Als je tijdens wandelingen je ogen goed de kost geeft kom je de mooiste dingen tegen. 28 Verschillende soorten vlinders kwam ik dit seizoen tegen in ons mooie Salland: in onze tuin, tijdens wandelingen en de meeste tijdens het tellen van vlinders voor Salland Loont.

Wandelend door Salland probeert Ida van den Enk het prachtige en afwisselende Sallandse landschap op foto vast te leggen.

Salland Loont een project waarin een nieuwe vorm  gezocht wordt hoe natuur, landschap en biodiversiteit onderdeel kunnen worden van de bedrijfsvoering van dertig melkveebedrijven in Salland Noord. Helaas wel minder vlinders dan voorgaande jaren: niet in soorten maar in aantallen.

Vlinders tellen voor Salland Loont doe ik inmiddels drie jaar, samen met drie ‘vlindermaatjes’. Voordat ik daar aan begon kende ik het koolwitje, de dagpauwoog en de citroenvlinder. En daar hield het wel zo ongeveer mee op.
Inmiddels ken ik gelukkig wat meer soorten. En als het identificeren even niet lukt: dan biedt de app Obsidentify uitkomst. Deze app is een aanrader voor natuurliefhebbers.

Mijn mooiste vlinderfoto (vind ik) maakte ik in eigen tuin: de kolibrievlinder,  die foerageert in een plant. Daarom staat die ook boven dit artikel.

Aan witjes op dit moment geen gebrek: kleine, geaderde en zo af en toe een groot koolwitje. Ook het citroentje en oranjetipje behoren tot de categorie witjes. Deze laatste zie je voornamelijk in het voorjaar als de pinkster- en paardenbloemen bloeien.

Verder spotte ik vier verschillende soorten blauwtjes:  het boomblauwtje, icarusblauwtje, bruinblauwtje en heideblauwtje.

In de categorie zandoogjes : hooibeestje, bruin zandoogje, koevinkje en bont zandoogje. En verder kleine vuurvlinders, dikkopjes, en een enkele distelvlinder, landkaartje, kleine vos, zilveren maan en gehakkelde aurelia.

Voor mij nieuwe en bijzondere waarnemingen: het scheefbloemkoolwitje (zie collage witjes), de eikenpage, de kleine ijsvogelvlinder en de kleine parelmoervlinder. Helaas ontbreekt de koninginnenpage nog steeds in mijn vlinderarchief!! Maar wie weet volgend vlinderjaar! Ik zie er nu al naar uit.

 

En dan tot slot de rest van de foto’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Helaas ontbreekt de koninginnenpage nog steeds in mijn vlinderarchief!! Maar wie weet volgend vlinderjaar! Ik zie er nu al naar uit.

 

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *