Hout uit Dalfsen alternatief voor tropisch hardhout

Interessant? Deel het artikel

Foreco Dalfsen

Foreco in Dalfsen werkt aan een nieuwe innovatie, waarbij hout geïmpregneerd wordt met bio-hars. Hierdoor ontstaat een duurzaam alternatief voor tropisch hardhout of verduurzaamd hout. Door hout van Nederlandse bomen te versterken met bio-hars, ontstaat een kwaliteit dat vergelijkbaar is met tropisch hardhout. En het is ook nog eens volledig recyclebaar. We spraken hierover met Klaas Jan Swager van Foreco.

Verduurzaamd hout en gemodificeerd hout

Al schrijvende kwam de redactie van Duurzaam in Salland er achter dat deze materie toch iets complexer is dan gedacht. Het is daarom slim om eerst de termen ‘verduurzaamd hout’ en ‘gemodificeerd hout’ uit te leggen.

Verduurzaamd hout

De term verduurzaamd hout wordt doorgaans gebruikt voor hout dat is geïmpregneerd met verduurzamingsmiddelen. Klaas Jan zegt: “Het verduurzamen van hout (dus niet het modificeren) betreft het impregneren van hout met verduurzamingsmiddelen. Dit product wordt in het afvalstadium geclassificeerd als C-hout en kan niet worden hergebruikt als bouwmateriaal of vezelmateriaal. Hierdoor is circulaire toepassing van het niet gemodificeerde hout beperkt, net als bij geschilderd hout.”

Het gebruik van een verduurzamingsmiddel scoort daardoor slecht op de milieu impact van het product aan het einde van de levensfase (het afvalstadium). Echter wil dat niet zeggen dat de totale milieuscore van een verduurzaamd houtproduct slechter zal zijn dan die van een gemodificeerd product, aangezien deze afhankelijk is van diverse factoren. Denk hierbij aan de betreffende toepassing in combinatie met het hout en benodigde energie en chemie.

C-hout betreft behandeld en geïmpregneerd hout, dat apart verwerkt moet worden.

Gemodificeerd hout

De innovatie van Foreco betreft het modificeren van hout zonder gebruik van verduurzamingsmiddelen. In plaats van het impregneren van hout met verduurzamingsmiddelen voegen zij een bio-hars toe aan het hout. Deze hars bindt zich aan de houtcellen en levert een product op dat in het afvalstadium geclassificeerd wordt als normaal resthout (A-hout). Voor de productie van de bio-hars wordt gebruik gemaakt van plantaardige reststromen uit de voedingsindustrie en resthout dat geclassificeerd kan worden als A-hout.

A-hout is niet-geïmpregneerd met verduurzamingsmiddelen, ongelakt en onbehandeld hout, wat je prima kunt recyclen en circulair kunt toepassen.

FaunaWood, de nieuwste ontwikkeling van Foreco maakt gebruik van gemodificeerd grenen uit West-Europese bossen, voornamelijk Nederland, Duitsland en België.

Waarom de innovatie van Foreco een goed alternatief is

Dankzij het impregneren met bio-hars kan Nederlands hout een levensduur krijgen dat vergelijkbaar is met tropisch hardhout. We hoeven dus minder tropisch hardhout vanuit de regenwouden te importeren naar Nederland. Ook hoeven we minder gebruik te maken van verduurzaamd hout, dat in mindere mate recyclebaar is. Klaas Jan zegt: “De hars wordt gemaakt van plantaardige producten uit zowel reststromen in de agro-sector en houtindustrie. Hiermee ontstaat de mogelijkheid om producten te modificeren zonder dat het C-hout betreft in de afval fase.”

Alles bij elkaar maakt de innovatie een verbreding van de toepassingsmogelijkheden van diverse houtsoorten mogelijk met een lagere impact op het milieu. Deze impact kan worden vastgesteld met een levenscyclus analyse (LCA) waarin alle verschillende factoren met milieukosten worden beoordeeld. Uiteindelijk scoort het gemodificeerde hout hierbij ongeveer even goed als verduurzaamd hout of tropisch hardhout. Dit wordt veroorzaakt door de zeer beperkte hoeveelheid chemie voor het verduurzamen in vergelijking met de bio-hars voor het modificeren.

Geen complete vervanging van tropisch hardhout

Foreco is niet van plan om hardhout uit de tropen volledig te vervangen door hout dat geïmpregneerd is met het bio-hars. Na een korte zoektocht via Google kon de redactie van Duurzaam in Salland immers snel concluderen dat houtkap in tropische gebieden juist erg goed is. De gedachte hierachter is dat wanneer we tropische bossen gebruiken voor houtkap, deze bossen een economische waarde krijgen. Hierdoor is de kans kleiner dat deze bossen plaats moeten maken voor Soja of landbouw.

Klaas Jan zegt hierover: “Door hout uit duurzaam beheerde bossen in te zetten kunnen we een bijdrage leveren aan het behoud van deze bossen met een goede vergoeding voor de beheerders. Hierbij sluiten we aan op onze BHAG: Wij doorbreken barrières voor meer mogelijkheden met hout en dragen zo bij aan het bestaansrecht en behoud van onze bossen als onuitputtelijke bron van duurzame grondstoffen én plezier!!!”

“Het hout dat wij gebruiken betreft altijd gecertificeerd hout met PEFC of FCS certificaat voor duurzaam bosbeheer.”, aldus Klaas Jan.

Over Foreco

De Foreco groep in Dalfsen is een innovatieve speler op de houtmarkt. Innovatief in hout, dat is waar Foreco voor staat. In Nederland zijn ze op dit moment de enige partij die de mogelijkheid heeft om hout te modificeren met een bio-hars gemaakt uit planten- en houtresten.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden