Hogere energierekening: meer isoleren, meer zonnepanelen, meer warmtepompen

Interessant? Deel het artikel

zonnepark zonnepaneel
'@eigen foto

De hoge energieprijzen werken beter dan overheidscampagnes: mensen lijken massaal aan het isoleren geslagen. Na de zomer is er ook weer een run ontstaan op subsidie voor warmtepompen en Nederland is inmiddels nummer 1 in Europa als het gaat om zonnepanelen op particuliere daken.

In 2021 vroegen consumenten veel minder subsidie (ISDE=Investeringssubsidie voor duurzame energie) aan voor een warmtepomp of zonneboiler. Maar vanaf oktober schoten de energieprijzen omhoog, waarna de subsidieaanvragen ook toenamen.
Ook steeg het aantal zonnepanelen op particuliere daken. We zijn inmiddels koploper van Europa als het gaan om zonne-energie per persoon.

Warmtepomp

Een warmtepomp is een systeem met boiler. Omdat je op die manier altijd warm water op voorraad hebt, hoeft het systeem jouw warme water niet per direct op te warmen. Opwarmen kan daarom veel langzamer, daardoor op een andere manier, daardoor veel goedkoper. Zonneboilers doen dat eigenlijk ook. Zij warmen water op als de zon lekker schijnt. Een warmtepomp maakt gebruik van ander temperatuurverschil, bijvoorbeeld tussen diep en grond en buiten, tussen buiten en binnen, tussen in en uit het water, enzovoort.

Trage verwarming is goedkope verwarming.
Zonne-energie is – als je de panelen na vijf jaar hebt afgeschreven voor niks.
Die koppeling was altijd al interessant, maar wordt nu nog interessanter, omdat de energieprijzen zo hoog liggen.

Isoleren

Isoleren wordt ook een stuk interessanter. Je hebt een investering zo terugverdiend, in verband met een lagere energierekening. Voor de investering kun je vaak ook goedkoop geld lenen: als je minstens twee maatregelen tegelijk neemt kun je bij de rijksoverheid een lening afsluiten voor rond een procent. De meeste banken rekenen ook schappelijke rentes.
Als je het geld er voor hebt liggen, is investeren in minder energie heel rendabel, op de bank krijg je er geen rendement op, via isolatie en groene energie wel. Ook als je het geld niet hebt liggen, zijn de rentes die je er voor betaald vaak lager dan het voordeel dat je via een lagere energierekening behaalt.

Daar komt bij dat een goed geïsoleerd huis dat goedkoop zijn energie opwekt het nóg beter in de markt doet. En een goed geïsoleerd huis is meteen ook een huis waar je met veel meer comfort in woont.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.