Hoftheater: Lekker drie uur genieten van soul uit the 60’s

Marjolein van Iwaarden en Spencer Croes brachten gisteren a tribute to the soul uit de jaren zestig in de VS. Vooral een eerbetoon door veel nummers van toen te spelen, met af en toe een beetje historische feiten. Het swingde de pan uit!

Interessant? Deel het artikel

Foto Paul de Muyt
Foto Paul de Muyt

Directrice Roswyde Burgman van het Hoftheater legt in onze talkshow Watvinnie uit dat cultuur snuiven gezond is voor de geest. Maar de soul van gisteren was ook gezond voor het lichaam. Marjolein van Iwaarden en Spencer Croes kregen met A Tribute to the Soul of the 60’s het Hoftheater behoorlijk aan swingen. Tegen het eind van de avond stond nagenoeg iedereen op van het stoeltje omdat dat veel makkelijker meebeweegt op de muziek. Cultuur is dus ook lichamelijk gezond, gezien de hoge gemiddelde leeftijd van de bezoeker zullen er vanmorgen best hier en daar wat op staan met spierpijn 😉

Toen Europese landen Amerika ontdekten verjoegen ze de inheemse bevolking en importeerden Afrikanen om te werken op onder meer de katoenvelden. Die tot slaaf gemaakten maakten ondermeer rhythm-and-blues en gospel. De witte Amerikaan is daar rock and roll uit gaan destilleren. De Afro-Amerikaanse bevolking maakte de afslag naar soul, waar later de disco weer uit voortkwam.

Rock and roll vond zijn weg met allerlei bandjes die eigen muziek maakten. Soul was wat anders georganiseerd. Stax en Motown (motortown Detroit) waren twee grote studio’s waar tekstschrijvers aan de lopende band liedjes schreven en die links en rechts verdeelden onder de zangers en zangeressen die onder contract stonden bij het platenlabel. Studiomuzikanten speelden de instrumenten in. Marvin Gaye en Diane Ross kwamen het nummer dan even inzingen.

Zo was dat in het Hoftheater zaterdagavond ook. Leadzangers waren Marjolein van Iwaarden en Spencer Croes, maar wie waren nu die muzikanten die al die nummers prachtig in hun jasje staken? Toen ze voorgesteld werden aan het publiek, hadden ze slechts een voornaam. Geen eentje die even een solo pakte. Ze deden gewoon bescheiden, maar super professioneel hun ding. Wat Van Iwaarden en Croes dan weer alle ruimte gaf te schitteren. Dat zijn twee soulzangers van het allerhoogste niveau!

Aretha Franklin, Otis Redding, Ray Charles, Diane Ross, James Brown, Sam & Dave, Wilson Pickett, Marvin Gaye, Martha & The Vandella’s, Sam Cooke, Stevie Wonder, ze passeerden allemaal de revue. Dat zijn veel namen. Maar dat paste best in een avondvullend programma. Gewoon omdat de tribute maar liefst drie uur duurde!

Onder de foto’s van Paul de Muyt ook nog een klein filmpje.

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *