Hoe veilig fiets jij naar school? Wordt wetenschapper en ga op onderzoek uit!

Hoe veilig is het rondom jouw schoolomgeving? Word zelf wetenschapper en ga op onderzoek uit! Dat kan. Breng in beeld via welke weg je naar school gaat en geef daarbij de onveilige plekken aan die je ervaart.

Interessant? Deel het artikel

denne station fietsen

In België mobiliseren ze op die manier alle jongeren van de bovenbouw van middelbare scholen. Ze doen dat met voorkeur per klas, zodat je er tijdens een les op school met z’n allen ook over kunt praten. Salland is geen België, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we dat idee niet gewoon ook hier kunnen implementeren.

Gratis lespakket

Het gratis lespakket op de website van het project Fietsbarometer is ook hier wel te gebruiken. (Fietsbarometer wordt geleid door Tom Storme, expert duurzame mobiliteit aan de Universiteit Gent.)
In les 1 digitaliseer jij met je klasgenoten je woon-schoolverplaatsing, en geef je scores op bepaalde delen van je route op fietsveiligheid.
In les 2 analyseren jullie de verzamelde gegevens en visualiseren jullie die in de web-GIS van de Fietsbarometer. Een web-GIS is een soort van online kaart waar iedereen toegang tot heeft. Hier krijg je ook een veiligheidsmeter te zien voor je school.

In België worden de resultaten van jullie onderzoek gelinkt aan beleidsdocumenten van je gemeente. Wij stellen voor dat je de resultaten naar ons opstuurt, dan zorgen wij er wel voor dat ze bij de gemeente terecht komen.
Trouwens, voor Carmelleerlingen: Raalte is ook benieuwd naar de resultaten van dit soort onderzoeken. Richting die gemeente kun je je mening hier kwijt.

Waarom zou je meedoen?

Nou, bijvoorbeeld omdat er dan echt eens naar jullie als jongere geluisterd wordt. De gemeente neemt meestal beslissingen over jullie, maar als je meedoet aan dit onderzoek, hoort de politiek ook eens hoe jullie er over denken.

Maar ook als je niets instuurt, dan nog is het een leuk schoolproject. Stort je daarom in de wetenschap en meld je hier aan.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant