In België mobiliseren ze op die manier alle jongeren van de bovenbouw van middelbare scholen. Ze doen dat met voorkeur per klas, zodat je er tijdens een les op school met z’n allen ook over kunt praten. Salland is geen België, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat we dat idee niet gewoon ook hier kunnen implementeren.
Gratis lespakket
Het gratis lespakket op de website van het project Fietsbarometer is ook hier wel te gebruiken. (Fietsbarometer wordt geleid door Tom Storme, expert duurzame mobiliteit aan de Universiteit Gent.)
In les 1 digitaliseer jij met je klasgenoten je woon-schoolverplaatsing, en geef je scores op bepaalde delen van je route op fietsveiligheid.
In les 2 analyseren jullie de verzamelde gegevens en visualiseren jullie die in de web-GIS van de Fietsbarometer. Een web-GIS is een soort van online kaart waar iedereen toegang tot heeft. Hier krijg je ook een veiligheidsmeter te zien voor je school.
In België worden de resultaten van jullie onderzoek gelinkt aan beleidsdocumenten van je gemeente. Wij stellen voor dat je de resultaten naar ons opstuurt, dan zorgen wij er wel voor dat ze bij de gemeente terecht komen.
Trouwens, voor Carmelleerlingen: Raalte is ook benieuwd naar de resultaten van dit soort onderzoeken. Richting die gemeente kun je je mening hier kwijt.
Waarom zou je meedoen?
Nou, bijvoorbeeld omdat er dan echt eens naar jullie als jongere geluisterd wordt. De gemeente neemt meestal beslissingen over jullie, maar als je meedoet aan dit onderzoek, hoort de politiek ook eens hoe jullie er over denken.
Maar ook als je niets instuurt, dan nog is het een leuk schoolproject. Stort je daarom in de wetenschap en meld je hier aan.