Hoe mooi is Salland?! Wandelen met Ida tussen Broekland en Wesepe | Met gpx en fotoreportage

Hoe mooi is Salland?! Ida van den Enk neemt ons  mee op een rondje Broekland – Wesepe – Broekland en kwam op plekken waar ze nog niet is geweest

Interessant? Deel het artikel

wandelen met ida

Al drie keer stond ie op ‘het programma’: het rondje Broekland – Wesepe, oranje route van het wandelnetwerk Salland. Maar helaas steeds geen wandelweer! Gelukkig schijnt vandaag de zon, dus de wandelschoenen aan en samen met vriendin Annet op de fiets richting Broekland. Fiets parkeren bij de kerk en vol frisse moed en hoge verwachtingen op pad.

Het eerste stuk van de wandeling viel helaas tegen: een kilometer of twee langs de weg richting N348. Onderweg missen we ook nog eens een bordje (of het stond er niet meer: zeg het maar).

Maar zodra we de N348 zijn overgestoken begint het genieten: via allerlei zandweggetjes en graspaadjes door de weilanden richting Wesepe. Met onderweg veel bankjes op prachtige uitzichtpunten.

wandelen met ida

De omgeving rondom het kerkje van Wesepe is een plaatje: een verstild pleintje met een oude boerderij, een prachtige oude rode beuk en bankjes. Iets verderop een monument dat herinnert aan de OLDO: de spoorlijn Deventer – Ommen. Geopend in 1920 en door gebrek aan passagiers en door concurrentie van het Overijssels Kanaal gesloten in 1935. De enige overgebleven gebouwen langs deze spoorlijn zijn de stations Wesepe en Eikelhof: beiden worden nu bewoond. Als je het Drostenkamppark in Raalte uitgaat richting Tivoli loop je nog over een oude spoorbrug…

(tekst gaat verder onder foto’s)

Na een korte lunchpauze op één van de vele bankjes die Wesepe rijk is, vervolgen we onze wandeling richting Broekland. Met onderweg mooie boerderijen, veel vee in de wei en smalle fiets/wandelpaadjes.

wandelen met ida

Om terug in Broekland te komen loopt de route door het ‘Duuvelsbössie’.  Hoe is dit bosje ooit aan deze naam gekomen?
Het is nooit hardop gezegd maar nagenoeg iedereen in de omgeving weet dat het hier ’s nachts spookt. De geest van de vroegere huisknecht van kasteel Wesenberg (dat ooit hier ergens stond) dwaalt nog steeds rond.

Van generatie op generatie wordt in Broekland doorgegeven dat het niet pluis is in het Duuvelsbössie en tot de dag van vandaag vinden kinderen het  reuze spannend om door dit bosje te fietsen 😊. Benieuwd naar de verhalen rondom het bosje? Klik dan hier.

Na 12,5 km en een kopje thee bij broer Jan en schoonzus Bianca zijn we terug bij de kerk in Broekland.

De wandeling kun je hier downloaden.  (link naar gpx).

wandelen met ida

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.