‘Ida, jij schrijft toch regelmatig hoe mooi Salland is? wil jij een column schrijven over ons initiatief ‘Meesterboer’n’? Deze vraag krijg ik van de actieve jonge Sallandse boerin Nandine Hunneman die ik ken als oud lid van ‘onze’ fotoclub. Zo af en toe is onze club te gast op haar boerderij: om bijvoorbeeld ‘weer blij naar de wei’ te fotograferen.
Naast haar werk op de boerderij zet Nandine zich enorm in voor boerderijeducatie. Weet je dat op ruim twintig boerderijen in Salland, het Vechtdal en de IJsseldelta schoolklassen terecht kunnen voor leuke en leerzame praktijklessen? En dat de boeren hiervoor speciaal zijn opgeleid? Ik wist het niet.
(lees verder onder afbeelding)
Meesterboer’n
Bij Meesterboer’n zijn melkvee-, geiten-, kalver-, varkens-, rundvee en schapenhouderijen aangesloten.
Op het melkveebedrijf van Nandine kunnen leerlingen zien hoe koeien en kalveren verzorgd worden; hoe dat vroeger ging en nu gaat; welke planten, bomen, vogels en insecten er op het erf te zien zijn en wat hun functie in de natuur is. En wordt ook uitgelegd hoe stroom wordt opgewekt en hoe de kringloop op het bedrijf werkt.
Op iedere deelnemende boerderij wordt een les op maat aangeboden. En omdat iedere boerderij anders is, ook al houden ze dezelfde dieren, is iedere boerderijles een unieke ervaring.
Praktijk
Omdat ik razend nieuwsgierig ben hoe die lessen in de praktijk gaan, stap ik op de Nationale Buitenlesdag (9 april) op de fiets richting Heino naar Nieskes Erf, een biologische varkenshouderij. Om daar aan te sluiten bij de boerderijles die groep 5 van de Vogelaar uit Raalte krijgt van boerin Nieske en haar collega Celina.
(lees verder onder afbeelding)
Het was een fantastisch leuke en leerzame morgen. Op de vraag van juf Anouk wat ze het leukst vonden was het antwoord “alles”. De varkens aaien was te gek, al voelden deze wel anders en harder aan dan ze dachten; behalve de biggetjes die waren zacht en warm.
Als echte boeren en boerinnen richtten ze een kraamhok in en brachten ze de zeug naar haar nieuwe hok. Varkens knuffelen was echt heel “relaxed”. En wat ze nog niet wisten is dat varkens noten erg lekker vinden en dat deze erg nieuwsgierig zijn en met hun snuit “overal aan je komen”.
En varkens een naam mogen geven was echt helemaal te gek! Tot slot maakte het lekker spelen in de hooibalen hun dag af! Graag komen ze volgende week weer.
Laatste wetenswaardigheidje: alle leerlingen van groep 5a van de Vogelaar wegen samen 356 kg.
(lees verder onder afbeelding)
Wil jij met jouw klas ook een les op een boerderij? Kijk dan op de website van Meesterboer’n.
Nog wel een “dresscode-tip’’: doe laarzen aan en geen witte spiksplinternieuwe sneakers 😉.
Meer foto’s