Hoe maak je een wijk dan wel duurzaam? Nou zo dus!

Interessant? Deel het artikel

nieuwbouw hoftheater

De nieuwe Raalter woonwijk rondom het Hoftheater heeft geen enkele extra factor op gebied van duurzaamheid. Dat is een feitelijke constatering als je de plannen voor de woonwijk leest. In een reactie onder het artikel daarover wordt gevraagd hoe het dan wel groener kan. Daar zijn mooie voorbeelden van te vinden in de nabije omgeving. Er bestaan ook vergezichten over ‘de wijk van de toekomst’.

Lees hier het artikel.

Voorbeelden

– Wijken van de jaren zeventig en tachtig worden wel Bloemkoolwijken genoemd. Ze hebben een architectonische vormgeving die vanuit de lucht bezien wel leuk lijkt, maar die je op geen enkele manier ervaart als je gewoon op de grond staat. Of eigenlijk merk je er wel iets van: je kunt in dat soort wijken de weg nooit vinden. Het is veel duurzamer een wijk te bouwen op de zon. Dat de daken zo gesitueerd zijn dat je het meeste profijt van zonnecollectoren hebt, maar ook dat de zon optimaal naar binnen schijnt en dat het in de tuin aangenaam vertoeven is.
– Je kunt een woonwijk voorzien van voortuinen, en daar waar geen voortuin is, kun je een stoeptuin aanleggen. Die krijg je door de laatste rij stoepstenen tegen het huis niet plat, maar rechtop te zetten. Daar kunnen heel mooie kruidentuintjes ontstaan.
– Een nieuwerwetse gedachte is dat je in een wijk niet kijkt waar je groen situeert, maar dat je kijkt waar je een weg nodig hebt. Dan ga je vanzelf ook anders nadenken over ‘een auto voor de deur’.
– Waarom niet een grote parkeerplaats aan de rand van de wijk, dat je dan van daar met de fiets of lopend de laatste meters doet?
– Als je een externe parkeerplaats hebt, kun je daar een groot dak boven maken die vol ligt met zonnepanelen, waar je je elektrische auto op kunt laden. Dat is precies het verschil ook tussen een duurzame wijk nu en een duurzame wijk in de (nabije) toekomst. Het duurt maar even en dan is het hele wagenpark elektrisch.
– Je zou je ook kunnen onderscheiden als gemeente door van de wijk een proefgebied voor waterstof te maken. Een smart-grid wijk waar je veel energie zelf opwekt, eerst ook díe energie verbruikt en dan pas kijkt wat je met het elektrische net doet van en naar je woonwijk.
– Een duurzame wijk kan ook een wijk zijn met afspraken over verharding van de tuin. Raalte is koploper in Nederland als het gaat om verharde achtertuinen. Door hogere temperaturen ontstaat er hittestress. En vanwege heviger regenbuien komen straten blank te staan omdat het water niet op tijd weg kan.
– Je kunt in een dergelijke wijk ook afspraken maken over openbaar groenbeheer, dat zou een gezamenlijk openbaar eetbaar groengebied kunnen worden, een groentetuin en fruitbomen in de openbare ruimte bijvoorbeeld.
– Voor een nieuwe woonwijk kun je ook vooraf afspraken maken over het gebruik van bouwmaterialen. Alleen duurzame en herbruikbare producten?
– Biedt iedere geïnteresseerde een excursie aan naar een duurzaam voorbeeld in de buurt.
– De gemeente zou beleid kunnen voorstaan ten aanzien van kleine huisjes, tiny houses.
– Als er gehuurd wordt in de nieuwe wijk, kunnen er afspraken gemaakt worden met de woningstichting over van wie het witgoed in een huis is. Als de woningstichting die beheert, zal er nooit een energieverslindend apparaat in huis zijn en verdient de huurder de kleine meerprijs in de huur terug via een lagere energierekening. Win-win heet dat.

Dit zijn voorbeelden die gangbaar zijn, dus zo overgenomen kunnen worden. Er zijn vast Sallanders met nog veel meer mooie ideeën voor een duurzamere woonwijk.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.