Hoe kom je de donkere wintermaanden door

Interessant? Deel het artikel

De-Lange-Kolk-300x225

Nu de dagen langzaam weer langer worden, zullen velen daar blij om zijn. De duistere wintermaanden zijn maar niks. In het donker naar je werk of naar school, daar de hele dag binnen zitten in het licht van tl-lampen en als je naar huis gaat, is het (bijna) weer donker. Je kunt je dan echt een nachtuil voelen die alleen in het weekend wat daglicht krijgt.

Sombere gevoelens

Tot twee winters geleden hoorde ik ook bij bovengenoemde groep. Zeker in de tijd dat ik nog in Barneveld werkte en iedere dag met de trein op en neer reisde. In het donker weg en in het donker naar huis, van oktober tot februari. Ook toen ik al dichter bij huis werkte (ik woon in Olst en werk in Wijhe) vond ik de wintermaanden maar niets. Ik kreeg er zelfs een beetje sombere gevoelens van.

Wat doe je daar aan?

Tot dus twee winters geleden. We hadden al enige tijd groenten van de Oosterwaarde, echt een aanrader overigens. Daarnaast introduceerde mijn werkgever fruit op het werk, waardoor ik nu veel meer fruit eet. De grootste reden dat ik nu fluitend de winter doorkom, is dat ik in augustus 2021 begon met zwemmen in open water en dat ben blijven doen, ook in de wintermaanden. Ik probeer minimaal twee keer per week te gaan. Op de fiets er heen, zwemmen en op de fiets weer terug. Al met al ben ik dan zo’n drie kwartier in de buitenlucht en in beweging.

Nu al?

Ook loop ik geregeld tijdens de lunchpauze een ommetje, zodat ik op de dagen dat ik niet kan zwemmen, toch even wat daglicht meekrijg. Dit alles zorgt er voor dat ik tegenwoordig halverwege januari denk: worden de dagen nu alweer langer?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

2 gedachten over “Hoe kom je de donkere wintermaanden door”

 1. Avatar

  Wat ontzettend dapper zeg!!!
  Dat kan ik je helaas niet nadoen met mijn spierziekte.
  Maar wel probeer uk elke dag een wandeling te maken en vandaag, met een prachtige blauwe lucht en wat niet te grote wolken….. dus ook een zonnetje….. hoorde ik over vogels fluiten.
  Ik heb genoten. Zij hebben het voorjaar al gemerkt. Echt heerlijk!!

  1. Liesbeth

   Dag Inge,
   Ik denk dat het er vooral om gaat om zoveel mogelijk overdag naar buiten te gaan, ook/juist in de winter. Bijvoorbeeld in de lunchpauze. En natuurlijk gezond eten en leven.
   Sterkte met de spierziekte.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *