Hoe is het eigenlijk met de Eikenprocessierups?

Interessant? Deel het artikel

eikenprocessie vogelkast

De eikels vallen al weer, dat deed ons denken aan de eikenprocessierups. Hoe is het daar mee? Klopt het dat we daar het afgelopen seizoen maar weinig last van gehad hebben? Weinig in het nieuws geweest namelijk. Maar het kan ook zijn dat corona meer aandacht vroeg.

Hoe dan ook: intussen zijn er steeds mooiere manieren om de processierups tegen te gaan. De chemische bestrijding – waar hier en daar nog fors op ingezet wordt – is het paard achter de wagen spannen. Steeds meer wordt onderkent dat je de omgeving van de eik vooral weer zo natuurlijk mogelijk moet maken, zodat natuurlijke vijanden van de processierups levensrecht hebben en vervolgens die rups opeten.

Dat betekent minder berm maaien (vaak maaien is helemaal niet goedkoper als je het bestrijden van de processierups meerekent), meer struiken laten staan tussen de bomen en vooral ook kruidenrijke vegetatie organiseren.

Limagrain heft voor dat laatste een speciaal zaadmengsel ontwikkeld voor herstel van het natuurlijk evenwicht rondom eiken: Advanta Staygreen 2 EPR. Brancheorganisatie Plantum heeft Limagrain met de duurzaamheidsprijs beloond. De jury bestond uit vertegenwoordigers van het Ministerie LNV, MVO Nederland en het multimedium P+ People Planet.

Advanta Staygreen 2 EPR bestaat uit achttien inheemse soorten waar roofinsecten en bodeminsecten gek op zijn. En daar zijn dan vogels weer zot op. Het mengsel herstelt biotopen van larf naar sluipwesp naar lieveheersbeestje naar vogel. En van die vogels is de mees nog het gekst op de EPR. Dus als je voor hem een kastje in de boom hangt… Uiteindelijk gaat dat ten koste van de eikenprocessierups.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.