Hoe houden we komende winter het huis warm

Prepper Anneke Blom geeft weer serieuze tips. Deze keer over een mogelijk 'energiearme'winter.

Interessant? Deel het artikel

pixabay

Het is een lekkere warme middag, rond drie uur, als ik een mail ontvang op mijn telefoon. Er staat een duidelijke vraag in; hoe gaan we deze winter ons huis warm houden? Ik probeer wakker te worden uit mijn soezelige staat, om de mail wat beter te lezen. Word ik nou echt als deskundige gevraagd naar een oplossing bij een noodsituatie?

Voor het NPO Radio 1 programma “Dit is de Dag” is er voor een uitzending binnenkort gekozen voor het aanstaande probleem voor veel mensen; hoe ze warm de winter door gaan komen. De mail is heel kort en vraagt of ik, als prepper een creatieve oplossing weet om de kou straks het hoofd te bieden. Ik moet meteen denken aan het stukje wat ik voor mijn boek heb geschreven en bel de redacteur die me de mail heeft gestuurd.

“Wanneer je dingen in de fik moet zetten om warm te blijven, houd dan deze volgorde aan. Begin met bomen, struiken, handvatten van tuingereedschap. Daarna kun je overgaan op meubilair en de kussens en dekbedden. Helaas moeten dan de tijdschriften, peuterknutselwerkjes en wellicht dit boek eraan geloven. Veel materialen bevatten stoffen die giftige gassen produceren als je ze verbrandt. Stook dit dus alleen bij nood in de buitenlucht of bij een open raam en dek mond en neus af met een vochtige doek.”

Ik leg uit dat ik het boek geschreven heb met een grappige inslag, dat niet alles even serieus genomen moet worden, maar dat, wanneer je écht genoodzaakt bent om spullen op te stoken om maar warm te blijven, deze volgorde toch wel een goede tip is. Terwijl hij vragen stelt en ik antwoorden erbij vertel komt hij steeds meer op een punt waarbij ik twijfel aan mijn eigen capaciteiten om straks een strenge winter goed te doorstaan. Ik besluit mijn telefoongesprek met de redacteur met de woorden: “vroeger toen mensen geen kolen meer hadden om in de kachel te doen trokken ze gewoon een dikke trui aan, die ook nog eens kriebelde, en gingen vroeg naar bed. De meeste stierven niet aan onderkoeling.”

Dat is ook een beetje hoe ik erin sta. Ja, ik heb het graag behaaglijk warm in huis. Ja, ik loop ook liever in een los bloesje rond dan in een dikke trui. Maar als het verwarmen van je huis je halve maandsalaris gaat kosten vanwege de gasprijs, dan ga ik toch investeren in alpacawol. Behalve jezelf warmer aankleden zijn er nog meer dingen die je kunt doen om een warm verblijf te bewerkstelligen.

Ga vooral niet thuis werken. Lekker met z’n allen weer op kantoor. Dat is één keer stoken (voor de baas) en als je maar met veel mensen hutje-mutje zit warmt dat ook nog eens extra op. Om maar niet te spreken van al die computers, printers en dataservers die staan te loeien!

Bak je eigen brood. Door de coronapandemie heb je waarschijnlijk nog 23 pakken broodbakmix staan die je uiteindelijk niet bent gaan gebruiken. Ga tijdens het bakken lekker voor de (liefst elektrische, want ja, gas is duur) oven zitten. En als je brood klaar is zet je de oven wijd open. Niet om je oven te laten afkoelen; om je huis op te warmen!

Vrijdag 5 augustus staat dus dit onderwerp op het programma bij “Dit is de Dag” op NPO Radio 1. Ik ga zeker luisteren naar alle tips. Ik hoop ook dat ik mijn licht nog mag werpen op deze kwestie. Volgens mij gaat het niet om “hoe kan ik mijn huis warm houden”, oftewel “hoe kan ik op precies dezelfde voet doorleven zoals ik gewend ben”. Moeten we niet meer naar “hoe kan ik me aanpassen dat ik met minder, nog steeds gelukkig kan leven”? Van mij hoeft het niet per sé 21 graden in huis te zijn. Laat me dan maar met een dekentje op de bank dicht tegen mijn kinderen aankruipen terwijl de ruiten steenkoud zijn. Zo’n dekentje is met een loeihete kachel aan toch niet lekker.

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Ook interessant

Prepper Anneke: Zaai, stek, weck

Lees verder »

1 reactie op “Hoe houden we komende winter het huis warm”

 1. Avatar

  What a nice article Anneke. It is wonderful to see what others are doing for prepping and self-reliance and substainabilty in other countries. :0)
  My husband and I live in WA State, USA. We are a retired military and retired law enforcement family who has practiced a Prepper Lifestyle for 38 years.
  Anneke is spot on when it comes to what to do in an Emergency if you don’t have a heat source. We have lived all over the USA & Germany in cold and warm climates. We have found it to be extremely helpful to be prepared way in advance for minor or major emergences.
  I feel its super important to store extra wood ahead of time. Are wood stoves allowed where you live?
  My husband took out our “pretty” gas stove with a decorative fake rock wall and build a fire wall, hearth and installed a wood stove in our home. We have electric heat and air conditioner but can heat our home and even cook on our wood stove.
  We keep at least 4 cords of wood in case of emergency. You never know when the power will go out and how long it will be off. And with the climate changing… there have been some strange examples of emergencies all over the world. Where we live our electric bill can be $300 to $400 per month in the winter time.
  We also have a Buddy Heater stove. It runs on propane. We have cases of propane… for just in case.
  Another thing a family can do is to shut doors to rooms you aren’t using and hang (wool preferable) blankets from the ceiling to help hold heat in certain rooms.
  We also store extra water in 2 liter bottle, 5 & 7 gallon containers & one 55 gallon drum in a corner of our living room. (It has a nice cover over it and plant on top).
  I’d love to see more articles by Anneke.
  Keep on Prepping,
  Joan Haney & family

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.