Hoe een rioolwaterzuivering een energiefabriek werd

Interessant? Deel het artikel

waterzuiveringsinstallatie
De rioolwaterzuivering in Zwolle (Spoolde) is omgebouwd tot een energiefariek. Biogas dat vrijkomt bij de vergisting van het riool wordt ongezet in elektriciteit waar 1.500 huishoudens een jaar mee uit de voeten zouden kunnen. Maar de eerste energie wordt door de waterzuivering gebruikt voor de eigen stroombehoefte. Wat overblijft (toch nog goed voor 500 huishoudens) gaat op het elektriciteitsnet.

Aanleiding
De capaciteit van de slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuivering Zwolle was onvoldoende. Dit leverde een lage afbraak op van het zuiveringsslib (bezinksel na zuivering afvalwater) en daardoor een geringe biogasproductie. Voor de komende jaren wordt binnen het werkgebied van WDODelta nog een toename van de hoeveelheid te verwerken slib voorzien. Uitbreiding van de capaciteit voor het vergisten van slib was daarom nodig. Daarnaast is de “oude” installatie, bestaande uit twee tanks, geheel gerenoveerd. De totale inhoud van de slibgisting bedraagt nu 10.000 m3. Dit betekent een verdubbeling ten opzichte van de oude situatie.

Combinatie
Uit een studie bleek een financieel voordeel als de uitbreiding van de slibgisting Zwolle werd gecombineerd met het sluiten van de slibgisting op de rioolwaterzuivering in Kampen. Door de gistingsinstallatie Kampen te sluiten, zijn extra en kostbare maatregelen voor gasveiligheid daar niet meer nodig. Op de rioolwaterzuivering in Zwolle wordt nu naast het eigen slib ook dit van zes andere zuiveringen verwerkt, waaronder dat van Kampen.

Bijdrage doelen provincie Overijssel
Gedeputeerde Annemieke Traag (energie, milieu, Europa): ‘Ik ben enorm blij met dit fantastische resultaat. De rioolwaterzuivering is veranderd van een energie gebruikende installatie naar een zelfvoorzienende én energie producerende installatie. Het waterschap laat binnen anderhalf jaar na toetreden in de Alliantie Nieuwe Energie Overijssel zien, dat het haar menens is met de klimaatambities. Als provincie Overijssel leveren wij hier graag een bijdrage van 1,3 miljoen euro aan, omdat het bijdraagt aan onze doelstelling: 20% nieuwe energie in 2023 en energieneutraal in 2050. Naast de energiewinst is de uitbreiding van de zuiveringscapaciteit van groot belang om te blijven zorgen voor voldoende en schoon water in de regio.’

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *