Hoe een plons hoop geeft

Columnist Gosse Jongstra was op nieuwjaarsdag blij dat hij geen zwembroek meenam op familiebezoek. Maar maakte wel al goede voornemens voor 2026.

Interessant? Deel het artikel

Winterzwemmen met Femke Wijma
©Femke Wijma

Of ik mee ga doen. Ben op familiebezoek, het is 1 januari. De regen striemt tegen de ramen. Het is koud. Saeed, een Iraanse vluchteling kijkt me verwachtingsvol aan.

Hij gaat een Nieuwjaarsduik nemen. Samen met het Saskia en Erik, die voor hem, zijn vrouw en zoontje gastvrij een deel van hun huis afstaan. Ik twijfel even, maar laat het koude bad toch aan me voorbijgaan. Met als zwak excuus, dat ik geen zwembroek bij me heb. Wie moet hier eigenlijk inburgeren, zweeft door m’n hoofd.

We gaan wel mee naar de zwemplas. Ondanks de harde wind, de regen en de kou zijn er best veel mensen. Vooral toeschouwers, denk ik. Iemand deelt rode mutsen uit. Nee, niet die van de worstenmaker, maar van een lokale sponsor. Sommige mensen zijn ludiek verkleed.

Om twee uur zal de burgemeester het startsein geven. Gelukkig is haar welkomstpraatje kort. En dan stormen, onder het maken van oerkreten en gejuich van de omstanders, toch heel veel mensen het water in. Voor de veiligheid staan kikvorsmannen in een halve cirkel in het water.

Sommige zwemmers lopen erin en eruit. Anderen duiken echt kopje onder. Ik probeer in de massa Saeed, Saskia en Erik te filmen. Voel me eigenlijk ook wel een beetje laf. Misschien is een koude duik juist goed voor een zwakke rug.

Als ze één voor één uit het water komen, zie ik stralende gezichten. “Je merkt niet dat het water koud is, het gaat zo snel. Als je eruit komt voelt het ontzettend lekker.” Zelfs de jongen die over het hele lichaam bibberend een kop snert probeert vast te houden heeft een big smile op z’n gezicht.

Saeed straalt. Ik bewonder zijn lef. Een ultieme uiting van inburgering. Voor de vorm zeg ik tegen hem: “Volgend jaar doe ik mee.” “Daar hou ik je aan.” reageert hij. Met die boodschap ga ik het nieuwe jaar in.

Een nieuw jaar waarin veel gaande is. Waar hoop gemakkelijk door pessimisme kan worden verdreven. Waar optimisme soms weinig ruimte krijgt. Op de radio citeert iemand een deel van een gedicht van Vaclav Havel, Tsjechisch dissident en later president:

Hoop

is ergens voor werken

omdat het goed is,

niet omdat het kans van slagen heeft.

Hoop is niet hetzelfde als optimisme;

evenmin de overtuiging dat iets goed zal aflopen.

Het is de zekerheid dat iets zinvol is,

onafhankelijk van de afloop,

onafhankelijk van het resultaat.

Wie leeft en handelt met hoop laat zich niet kisten.

Wie rechtlijnig denkt komt vaak uit bij iets pessimistisch.

Iemand met hoop kijkt er anders tegenaan.

Pessimist: Wie leeft zal eens sterven; hoopvol: Wie leeft zal ontdekken.©

Wie stijgt gaat ooit dalen; of: Zal meer kunnen zien .

Wie liefheeft zal verdriet hebben; of: Gaat genieten.

Er komt nooit vrede; of: Ik ben tolerant naar m’n omgeving.

En ook:

Wie in koud water zwemt verkleumt; of: Krijgt het warm.

 

Saeed, 1 januari 2026 plons ik met je mee.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden