Historisch moment op 5 mei: Duitse minister-president Noordrijn-Westfalen ontvangt vredesvuur van provincie in Zwolle

Dit jaar verzorgt de provincie Overijssel samen met het Nationaal Comité 4 en 5 mei, de gemeente Zwolle en de Stichting Bevrijdingsfestival Overijssel de Nationale Viering van de Bevrijding. De relatie met Noordrijn-Westfalen (NRW) krijgt daarbij ook een plek.

Interessant? Deel het artikel

Vrede van Münster, schilderij van Gerard Ter Borch II © Rijksmuseum, Twente
Vrede van Münster, schilderij van Gerard Ter Borch II © Rijksmuseum, Twente

De Commissaris van de Koning, Andries Heidema, zal op 5 mei het vredesvuur overdragen aan de Duitse minister-president van Noordrijn-Westfalen (NRW), Hendrik Wüst. Hierna gaat het vuur in tien dagen tijd een route tussen Zwolle, via Salland en Twente naar Münster afleggen. De provincie verbindt hiermee de viering op 5 mei aan de viering van 375 jaar Vrede van Münster op 15 mei.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

 

De feestdagen in mei zijn voor beide landen belangrijke mijlpalen voor vrijheid, vrede en democratie. “Het is voor het eerst in de geschiedenis dat hier in gezamenlijkheid bij stilgestaan wordt. Een historisch moment”, zo vertelt Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Grensoverschrijdende samenwerking

De regio Noordrijn-Westfalen is geen onbekende regio voor de provincie. “We werken al jaren samen met onze Duitse buren”, aldus Heidema. “De letterlijke en figuurlijke afstand met Duitsland is daarmee de afgelopen jaren verkleind. Dat is belangrijk, want we weten dat vrede, vrijheid en democratie op het Europese continent niet zo vanzelfsprekend is. Samenwerken in deze tijd is echter meer dan alleen gezamenlijk optreden tegen bedreigingen van buitenaf. We willen juist met onze samenwerking ook het welzijn van onze inwoners verbeteren. Hen een basis bieden voor grensoverschrijdende economische ontwikkeling en gezonde leefomstandigheden. Het is mooi dat we deze verdieping de komende periode kracht bij kunnen zetten via de verschillende activiteiten.”

Programma

Op 5 mei, tussen 13.00-13.30 uur, verbinden de commissaris van de Koning en de minister-president Hendrik Wüst in het wereldpaviljoen op het festivalterrein in Zwolle symbolisch de beide regio’s met elkaar. Ook vindt er een gesprek plaats met Duits-Nederlandse studenten. Daarna overhandigt de commissaris van de Koning het vredesvuur aan minister-president Wüst.

Het vuur wordt vervolgens door hardlopers richting Duitsland gebracht. Op 9 mei komt de vredesvlam aan in Gronau, op 11 mei in Coesfeld en op 15 mei bereikt het vuur de eindbestemming: Münster. Rondom de aankomst van het vuur op deze dagen, vinden verschillende activiteiten plaats. Ook bestuurders van de provincie Overijssel zijn daarbij aanwezig.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.