Hilda maakt recycle design en verkoopt dat via de ‘Schatkamer van Ommen’

Interessant? Deel het artikel

'@Waarde Ring kringloop
Linda, @Waarde Ring

Hilda (made it with care) Is een klein recycle design label. Waarvoor ik (Hilda) van afgedankt glas, keramiek, porselein, messing en diverse lamp onderdelen, kandelaren en verlichting maak. Op de Academie voor beeldende kunsten, ruim 30 jaar geleden, werkte ik al graag met wat er was. Ik volgde de opleiding modevormgeving en kocht kleding bij het ‘Leger des Heils’ om er nieuwe creaties mee te maken.

Dit artikel is met toestemming overgenomen uit waarde-ring.nl

Waarom… Omdat ik het zonde vond dat mooi gemaakte kledingstukken zomaar tot lompen werden gedegradeerd. Dat recycling van spullen decennia later zo’n hot topic zou worden had ik toen nog niet kunnen bedenken.

Passie

In de loop der jaren is mijn passie voor interieur gegroeid. En het zal je niet verrassen dat ik naast het verzamelen van duurzame design iconen een voorkeur heb voor kringloop schatten. Spullen met een verhaal, vaak uit een andere tijd en uit het leven van iemand anders, dat maakt ze boeiend. Niet ieder item hoeft persé mooi te zijn, in de juiste context of samenhang krijgt het ineens glans of wordt het interessant. Op deze manier kun je veel persoonlijkheid aan je interieur toevoegen, je plek krijgt een ziel en voelt daardoor volkomen eigen. Er zijn bovendien al zoveel spullen, dus laten we waar mogelijk (her)gebruiken wat er is. Een circulaire economie, volgens mij kunnen we er niet meer omheen. Ondertussen ben ik partner van ‘WaardeRing’ (een circulair netwerk) geworden en heb ik een mooie samenwerking met de Kringloopwinkel, zij leveren gratis restmaterialen en mijn producten zijn via de ‘Schatkamer van Ommen’ verkrijgbaar.

Freelance Art Director

In het dagelijks leven ben ik freelance Art Director gespecialiseerd in brand marketing fashion en living. Vormgeving, styling, een aantrekkelijk plaatje maken zit in m’n DNA. Ongeveer een jaar geleden, groeide mijn behoefte om naast het werken in de marketing, ook iets anders te gaan doen. Ik bedacht een manier om mijn passie voor het verzamelen van afgedankte spullen te combineren met mijn drive om te creëren. Zo is mijn label ontstaan. Mijn eerste creaties waren verlijmd, maar ik merkte dat de lijm soms na verloop van tijd losliet en ik vond het bovendien lastig dat ik veel items niet kon samenvoegen omdat ze door hun vorm niet te verlijmen waren. Dus zocht ik naar andere mogelijkheden, dat was een kwestie van proberen, experimenteren en online zoeken naar technieken en gereedschap.

Passen en meten

Het gaat zeker niet altijd goed, de materiaal soort en de dikte van het materiaal speelt een rol bij het wel of niet kunnen doorboren. Ondertussen heb ik de techniek wel aardig onder de knie. Het inpakken is en blijft een uitdaging… Ik hergebruik verpakkingsmaterialen van mezelf en uit m’n omgeving. Omdat mijn producten van glas en porselein zijn, zijn ze kwetsbaar tijdens het vervoer. Ik doe er alles aan om ze zorgvuldig te beschermen tegen schokken, door ze in een dubbele doos zonder ruimte te verpakken. En ik zorg dat de vervoerder aan de verpakking kan zien dat het een breekbaar product betreft. De binnenste doos verpak ik in een mooi (rest behang) papier, met een persoonlijk kaartje eraan, zodat het voor de ontvanger een cadeautje is bij het uitpakken!

Alle onderdelen worden door mij met zorg samengesteld tot unieke kandelaren en lampen. De spullen waarmee ik werk, maak ik goed schoon en sorteer ik op kleur, materiaal, vorm en formaat. Zo heb ik overzicht en kan ik alles goed bekijken. Ik creëer met wat beschikbaar is, dat betekent dat ik geïnspireerd raak door de spullen zelf, maar ook het seizoen of een feestdag kan een rol spelen bij wat ik ga maken. Ik begin door een aantal items bij elkaar te zoeken die op de een of andere manier elkaar versterken, dat heeft met vorm, kleur, structuur en materiaal te maken. Dan ga ik deze items doorboren, dit is het meest kritieke klusje en gaat helaas ook wel eens mis… ach, scherven brengen geluk. Als de items doorboord zijn kan ik gaan stapelen op een messing staaf. Ik orden net zolang tot er een sterke vorm is ontstaan en alle items een mooi nieuw geheel vormen. De messing staaf zorgt niet alleen voor stevigheid, maar is bovendien een mooi detail wat zichtbaar blijft in glas en waardoor onverwachte vormen aan elkaar te rijgen zijn.

Op verzoek

Ik maak ook dingen op verzoek, via mijn Instagram account kan je contact leggen en je specifieke wensen kenbaar maken, daarmee ga ik aan de slag. Is het resultaat uiteindelijk niet wat je ervan verwacht, dan ben je tot niets verplicht en verkoop ik het item via mijn Instagram of via ‘De schatkamer van Ommen’.

Voor de toekomst heb ik nog veel ideeën. Mijn productie is nu vrij laag, maar mijn wens is om meer mensen in het productieproces te betrekken, zodat de productie schaalbaar wordt en mijn producten op meer plekken verkrijgbaar zijn. Dat kan op verschillende manieren bijvoorbeeld door dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking of door leerlingen die de materialen alvast voorbewerken. Ook workshops geven behoort tot de plannen. Ik ga niet al mijn ideeën al prijsgeven, wie mij volgt op Instagram ‘hildamadeitwithcare’ komt ze vanzelf tegen. Ik wil mezelf blijven ontwikkelen, het verbreden, verdiepen en ver-markten van mijn label is onderdeel van deze ontwikkeling. Mijn missie is om met zorg, liefde en aandacht voor mens en milieu te creëren en mijn visie is om niet te kijken naar wat iets is, maar naar wat het kan worden. En heb ik dan ook nog een purpose?… Ja, unieke woon juweeltjes maken waar je heel lang van kan genieten!

Hilda – made it with care is verkrijgbaar via mijn gelijknamige Instagram account en bij de ‘Schatkamer van Ommen’ zowel online als offline.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.