Heuvelrug, Boetelerveld en Lemelerberg gaan op in groot Nationaal Park

Interessant? Deel het artikel

voedsel xxl sallandse heuvelrug sprengenberg heide

De Sallandse Heuvelrug, het Boetelerveld, de Lemelerberg, De Archmerberg, de Borkeld en het Wierdenseveld worden samen een nieuw Nationaal Park. Die gebieden samen gaan Nationaal Park Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal heten. Onder het nieuwe Nationaal Park vallen ook de dorpen, net als ruimte om te boeren, ruimte voor natuur- en cultuurbeleving en vele vormen van recreatie en verblijf. Er wordt gestreefd naar meer samenhang tussen de verschillende sectoren.

Verhoging ruimtelijke kwaliteit en verbondenheid
Insteek bij de transitie naar Sallandse Heuvelrug & Twents Reggedal is om de gemeenschappelijke identiteit van het grotere gebied naar voren te brengen en te onderstrepen. Anneke H. Raven, voorzitter van het nieuwe Nationaal Park: “De regio met z’n vele tinten paars, lila en groen is al eeuwen van onschatbare waarde voor het leefklimaat van mens en dier. Een waardevol gebied dat wij met elkaar moeten koesteren voor toekomstige generaties. Door te investeren willen wij niet alleen de ruimtelijke kwaliteit verder verhogen, maar willen wij ook de verbondenheid van de inwoners met het gebied versterken.”

Programma’s en procestrajecten met grote variatie
Op weg naar het nieuwe gebied:
– komt er een analyse van water- & bodemsysteem;
– wordt gekeken naar verbetering van akkerranden (biodiversiteit);
– komt er een heideboerderij;
– wordt gekeken naar mogelijkheden voor natuurlijke landbouw;
– gaat men kijken naar het versterking van groen gastheerschap & ondernemerschap bij toeristisch recreatieve ondernemers;
– wordt nagedacht over het betrekken van inwoners bij hun eigen ‘achtertuin’.

De Partners van het Nationaal Park zijn:
Gemeente Hellendoorn, Gemeente Hof van Twente, Gemeente Raalte, Gemeente Rijssen-Holten, Gemeente Twenterand, Gemeente Wierden, Landschap Overijssel, LTO Noord: Salland en West-Twente, IVN Natuureducatie, MarketingOost en Toeristische bureaus in NPSH&TR, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, Waterbedrijf Vitens, Waterschap Drents-Overijsselse Delta, Waterschap Vechtstromen.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.