Het seizoen voor de dagvlinder loopt op zijn eind

Het vlinderseizoen loopt langzaam op zijn einde. Het dagvlinderseizoen welteverstaan. Nachtvlinders zijn vrijwel het hele jaar door te vinden.

Interessant? Deel het artikel

vlinder

Door de Sallandse Vlinderfotograaf

De dagvlinders die je nu nog aantreft zijn voornamelijk Dagpauwogen, Klein Koolwitjes, Groot Koolwitjes, Kleine Vuurvlinders en hier en daar een enkele Gehakkelde Aurelia en Kleine Vos. Daarnaast grote aantallen Atalanta’s, die zich tegoed doen aan overrijp fruit en bloeiende nectarplanten, om kracht op te bouwen voor de trektocht richting Zuid-Europa. Datzelfde geldt voor de Distelvlinder, Kolibrievlinder en Gamma-Uil, die allemaal een zachte winter prefereren. Toch komt het steeds vaker voor, dat door het veranderende klimaat, trekvlinders succesvol overwinteren in Nederland.

Er is overigens nog een vlinder die nu talrijk voorkomt: de Buxusmot. De tweede generatie van de van oorsprong uit Oost-Azië afkomstige nachtvlindersoort, vliegt nu in groten getale rond. De rupsen overwinteren ingesponnen in een buxus struik. Ondanks dat volwassen rupsen een struik volledig kunnen ontbladeren, is de kans zeer groot dat hij weer zal uitlopen, door zijn natuurlijke vermogen tot herstel. De Buxusmot op de foto trof ik afgelopen weekend aan in het centrum van Raalte, terwijl hij rustig nectar aan het drinken was.

De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.