De provinciale verenigingen zijn onderdeel van de Federatie Particulier Grondbezit. Deze landelijke organisatie is dé spreekbuis van particuliere landeigenaren in Nederland en gesprekspartner van de centrale overheid in Den Haag en van Europese organisaties in Brussel. Onderwerpen die het regionale of provinciale niveau overstijgen kunnen zo nationaal en internationaal worden opgepakt.
Al eeuwenlang zorgen particulieren voor een aantrekkelijk en vitaal landelijk gebied. Dat doen zij met bezieling en ondernemerschap. Daadkrachtig, deskundig en maatschappelijk betrokken nemen zij de verantwoordelijkheid voor duurzame productie van voedsel en grondstoffen en voor behoud van het cultureel erfgoed en een rijke bio-diversiteit. Met gepaste trots zeggen we dat de provincie Overijssel terecht de naam ‘Tuin van Nederland’ draagt. Overijssel heeft een grote verscheidenheid aan landschappen, cultuurhistorie en natuur. Deze verscheidenheid kan ook en vooral worden teruggevonden bij onze leden, particuliere grondbezitters en eigenaren van ‘oude en nieuwe’ landgoederen.
De leden van het Overijssels Particulier Grondbezit zijn gezamenlijk eigenaar van ruim 40.000 hectare bos-, natuur- en landbouwgrond. Dat is meer dan 11% van het gehele landoppervlak van de provincie. In Overijssel is duidelijk te zien dat de belangstelling voor landgoederen toeneemt, getuige het ontstaan van nieuwe landgoederen en de omvorming van voormalige agrarische bedrijven tot NSW-landgoed, dat zijn landgoederen die onder de Natuurschoonwet 1928 vallen. Landgoederen zijn naar hun aard multifunctioneel en zij leveren daarmee een belangrijke maatschappelijke bijdrage aan natuur-en landschapsbeheer, de voedselvoorziening, cultuurhistorie, water en recreatiemogelijkheden
Als Overijssels Particulier Grondbezit zetten wij ons in voor de belangen van het particulier eigendom bij provincie, gemeenten en waterschappen. Daarbij werken wij waar mogelijk samen met andere organisaties om een breder draagvlak te krijgen. Het onderhouden van contacten bij de provincie, met inbegrip van de fracties in de Provinciale Staten, bij gemeenten en bij waterschappen is daarvoor essentieel. Daarnaast zorgen wij samen met onze leden voor zichtbaarheid van de particuliere grondeigenaren in de samenleving door profilering van het Overijssels Particulier Grondbezit als natuurlijke gesprekspartner.
Onze contacten bij de diverse instanties zorgen voor een netwerk en de mogelijkheid tot uitwisseling van informatie. Om behoud en continuïteit van uw bedrijfsvoering te stimuleren streven we naar een duurzame en rendabele exploitatie en ruimte voor ontplooiing. Hierbij spelen onze medewerkers een centrale rol.
Klik hier voor onze visie
Klik hier voor onze website