Het Nederlandse wetsvoorstel om ecocide strafbaar te maken ook in Salland ondersteund

Ecocide is de grootschalige vernietiging van de natuur, gepleegd met kennis van de gevolgen. Diverse partijen in Salland ondersteunen dit voorstel of geven er een omhoog gestoken duim aan op Linkedin.

Interessant? Deel het artikel

gif
Dit wordt nu nog gebruikt bij reguliere landbouw bijaardappels poten

Als het aan de Partij voor de Dieren ligt, wordt het beschadigen van ecosystemen snel strafbaar in Nederland. Kamerlid Lammert van Raan publiceert vandaag zijn wetsvoorstel waarmee het begrip ecocide in het Nederlandse Wetboek van Strafrecht wordt opgenomen. “We introduceren hiermee echt een nieuwe norm in het strafrecht.”

“Het strafrecht weerspiegelt heersende opvattingen in de samenleving en bestraft gedrag dat in strijd is met die opvattingen. Gezien de huidige maatschappelijke opinie over het belang van klimaat, natuur en milieu is het uitblijven van straffen voor ernstige milieuschade niet langer gerechtvaardigd.” zegt Lammert van Raan, Kamerlid van de Partij voor de Dieren en initiatiefnemer van het wetsvoorstel om ecocide strafbaar te stellen.

In Salland zijn het ondermeer wethouder Marcel Blind en Roelof Vossebeld van Strobox die op Linkedin aangeven het voorstel te steunen. Ook Salland Zoemt, Het Natuurlijk Huus en de Sallandse Vlinderfotograaf ondersteunen het voorstel

Artikel 153 1. Als schuldig aan ecocide wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de zesde categorie degene die opzettelijk door handelen of nalaten ernstige en wijdverbreide dan wel ernstige en langdurige schade aan het milieu aanricht, dan wel gevaar voor die schade doet ontstaan, waarbij het hier in elk geval gaat om alle gevaarzetting die voldoet aan het schadecriterium voor ecocide.”

PvdD: Ecocide is letterlijk ‘het doden (cide) van ons huis (oikos)’. Het toevoegen van dit begrip in het strafrecht betekent dat bestuurders van bedrijven persoonlijk vervolgd kunnen worden voor ernstige milieumisdrijven. “Milieu heeft een intrinsieke waarde en ernstige aantasting van dat milieu, door menselijk handelen of juist door niet te handelen, moet strafbaar worden”, licht het PvdD-Kamerlid de noodzaak van zijn ecocidewet toe.
Van Raan benadrukt dat het strafrecht een belangrijke signaalfunctie heeft. “Het weerspiegelt heersende opvattingen in de samenleving en bestraft gedrag dat in strijd is met die opvattingen. Gezien de huidige maatschappelijke opinie over het belang van klimaat, natuur en milieu is het uitblijven van straffen voor ernstige milieuschade niet langer gerechtvaardigd.”

Van Raan wijst ook op de afschrikwekkende functie van het strafbaar stellen van ecocide en daarmee op de preventieve werking. “Beter nog dan milieuschade bestraffen is toekomstige ecocide voorkomen. De huidige milieuwetgeving doet dat onvoldoende, terwijl de ernst van de biodiversiteits-, klimaat- en vervuilingscrises toeneemt.”

Burgers betrekken

Van Raan stelt zijn wetvoorstel open voor internetconsultatie, om suggesties binnen te halen en geïnteresseerde burgers te betrekken bij het thema. Na vier weken consultatie zal de input worden verwerkt en kan het wetsvoorstel naar verwachting aan het einde van de zomer naar de Raad van State, die advies zal uitbrengen. Daarna volgt het debat en de stemmingen in de Tweede en Eerste Kamer.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *