Het Natuurlijk Huus: Eetbare tuin

Met een natuurlijke en duurzame manier van leven kun je vandaag al beginnen. Maar hoe dan? Agnes Heethaar van ’t Natuurlijk Huus in Raalte is ervaringsdeskundige en geeft iedere week een voorbeeld. Deze week gaat het over een eetbare tuin.

Interessant? Deel het artikel

agnes

Vroeger gingen we als gezin niet op vakantie. We genoten van de verse bessen en groenten die het land gaven. Met de hele familie waren we bezig om te plukken en er bijvoorbeeld jams van te maken. Lekker weer, buiten zijn en de bijen en vlinders zien en horen fladderen.

Dat beleefde ik dit jaar ook. Als je met het seizoen meeleeft en beseft wat de natuur allemaal te geven heeft, krijg je er diep respect voor.

Het is mijn droom dat iedereen gaat beseffen hoe waardevol is dat je een stukje aarde mag beheren en dat je daar je eigen paradijsje van kan maken. Niet zoals het op een gegeven moment werd beleefd: de tuin als obstakel waar je veel werk mee hebt. Daarom kozen veel mensen voor plantenbakken in de tuin, tegels of kunstgras. Zo’n houding brengt geen leven in jouw tuin en dus ook niet in jouw leven. Het is een verkeerde mind-set in een te jachtig leven waarin we keuzes maken op basis van geld en tijd. Als we kiezen op basis van wat waarde toevoegt in je leven, wat je plezier geeft en waar je dan tijd en geld voor overhebt, dan gaat je leven en dat van je omgeving er anders uitzien.

Je hoeft geen grote tuin te hebben om er maximaal van te genieten en je vruchten ervan te plukken. Maak er dus een eetbare mooie tuin van waar jezelf van kunt genieten, maar ook de bijen, vlinders en insecten.

Een appel of pruimenboompje, druiven aan de muur of schutting, rucola, veldsla en postelein in je tuin dat zichzelf kan uitzaaien en waar je menige salade mee kunt maken. Een rabarber pol, aardperen die mooie gele bloemen geven, een vlier- of krentenstruik, verschillende bessenstruiken als aalbes, blauwe bes, framboos, kruisbes. Het kan zowel in de voortuin als in de achtertuin. En misschien kun je zelfs met je buren (een deel van je) tuin delen hiervoor, waardoor je samen nog meer soorten kunt planten en kunt delen van de opbrengst. Zo stond er eerder op de erfgrens met onze buren een pruimenboom waar we beiden van konden genieten.

Op die manier wordt tuinieren niet iets dat moet om het netjes te maken voor het oordeel van de buren, maar om leven te creëren waar iedereen baat bij heeft. In het voor- najaar en zomer kun je na het avondeten even te tuin in gaan, om de moeheid van de dag weer kwijt te raken. Werken in de tuin is een heel goede manier om indrukken te verwerken en nieuwe frisse ideeën te krijgen. Als je kinderen hebt, kun je hen veel leren over de natuur en hen respect voor de natuur bij brengen. Maar wedden dat je zelf ook nog veel te leren hebt, gaat genieten en dat je zelf ook meer respect krijgt?

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.