Het Monsanto Tribunaal zet zich in tegen schadelijke landbouwpesticiden

Het Monsanto Tribunaal strijdt tegen gifstoffen, met name RoundUp. Vele rechtszaken werden al gewonnen en de producent Bayer heeft al enorme schadevergoedingen moeten betalen. Toch gaat de productie nog steeds door.

Interessant? Deel het artikel

Foto PxHere
Foto PxHere

Bijen en boeren redden: wat nu?

Wij steunen actief het Europees burgerinitiatief Bijen en boeren redden. Succes betekent een belangrijke stap in de richting van een pesticidenvrije landbouw. Die stap is zeer urgent, zowel voor onze gezondheid als voor herstel van de biodiversiteit. Hard nodig om ons en de volgende generaties een toekomst te geven. Uw hulp heeft bijgedragen aan het succes van dit initiatief! De organisatoren overhandigen alle handtekeningen (digitaal en op papier) aan de nationale autoriteiten die belast zijn met het controleren van de geldigheid van de handtekeningen. Na deze validatie (begin 2022) zullen de EU-Commissie en het Parlement de organisatoren ontvangen. De reactie van de Commissie komt op de agenda van het EU-parlement. Duurzame landbouw en pesticiden zijn nu al een heet hangijzer, omdat de industrie de doelstelling van 50% vermindering van pesticiden in de EU Farm to Fork Strategy zwaar aanvalt. De eerste aanval is afgeslagen toen het EU Parlement ondanks een enorme lobby van de landbouwchemie op 6 oktober een rapport aannam dat deze stap steunt. Daarmee is de weg vrij voor de Europese Commissie om met stevige voorstellen te komen.

Giftige handel

Gifproducenten zoals Bayer-Monsanto, BASF, Syngenta en Corteva maken grote winsten door pesticiden te produceren en te exporteren die in Europa verboden zijn. Ze verkopen de producten aan andere landen en de residuen komen terug in geïmporteerd voedsel. Deze nieuwe video vertelt het verhaal van giftige pesticiden en internationale handel.

Roundup rechtszaken in de V.S.

De rechtszaak Donnetta Stephens v. Monsanto vindt momenteel plaats in Californië. Het is de vierde Roundup kanker rechtszaak die voor de rechter komt en de eerste sinds 2019. Stephens lijdt aan non-Hodgkin lymfoom dat ze wijt aan haar gebruik van Roundup onkruidverdelger gedurende meer dan 30 jaar.

Monsanto verloor elk van de drie vorige rechtszaken. De advocaten van de eisers toonden de juryleden meerdere wetenschappelijke studies die potentiële gezondheidsrisico’s van glyfosaat en Roundup beschrijven. De advocaten gebruikten ook “de Monsanto papers” als bewijs. Die tonen dat het bedrijf opzettelijk pogingen deed om regelgevers te manipuleren en wetenschappelijk onderzoek tegen te houden of bij te sturen.

Tegelijkertijd won Bayer-Monsanto op 6 oktober wel voor het eerst een zaak tegen Destiny Clark. Zij stelde dat haar kind kanker heeft gekregen doordat zijzelf Roundup heeft gebruikt, terwijl ze niet wist hoe gevaarlijk dat is. Die claim vond de jury niet te bewijzen. Bayer probeert ondertussen toekomstige rechtszaken te voorkomen door te stoppen met de verkoop van Roundup en andere glyfosaat producten aan particulieren in de VS vanaf 2023. Maar het bedrijf blijft de producten wel gewoon verkopen voor gebruik door boeren en commerciële gebruikers.

Blijf het laatste nieuws volgen op de U.S. Right to Know’s Trial Tracker.

Ruim 69.000 reacties op voorstel GMO-regelgeving in de EU

Nu de chemische industrie haar verdienmodel voor verkoop van pesticiden in gevaar ziet komen, dringt zij aan op afschaffen van regels voor “nieuwe” vormen van genetische manipulatiem. Zo hoopt ze de winsten op patenten en de zaadmarkt te vergroten. De EU vroeg mensen wat zij vinden van het idee om minder regels voor GMOs. Hierop reageerden burgers uit vele EU landen, met heel veel afwijzende reacties. De nieuwe technieken zoals CRISPR blijken veel minder nauwkeurig dan de industrie beweert. Een zorgvuldige beoordeling op de lange termijn effecten blijft voor elk product van groot belang. Ook willen mensen dat ze een keuze houden en dat gentech producten van een duidelijk label voorzien blijven.

Onderneem actie tegen SLAPP’s

Milieu-NGO’s en activisten die hun stem verheffen over milieukwesties zijn het doelwit van SLAPP-rechtszaken: Strategic Lawsuit Against Public Participation. Dit zijn “onrechtmatige rechtszaken aangespannen door een private partij met als doel kritische meningsuiting het zwijgen op te leggen“. Een vreselijk voorbeeld van een SLAPP-zaak is die tegen de Franse activiste Valérie Murat. De woordvoerster van “Alerte aux Toxiques” en dochter van een wijnmaker – die overleed aan kanker veroorzaakt door blootstelling aan pesticiden – publiceerde een studie over residuen van pesticiden in Bordeaux-wijnen. Zij werd in februari 2021 veroordeeld tot het betalen van 125.000 euro aan de wijnindustrie als “schadevergoeding” voor “denigratie”, oftewel de industrie in een kwaad daglicht stellen.

Petitie

Teken en deel deze petitie tegen dit onrecht en vraag vicevoorzitter van de Europese Commissie Jourová en EU-commissaris Reynders actie te ondernemen om SLAPP’s te stoppen.

Wilt u ons werk steunen?

Bedankt voor uw eerdere steun voor ons werk tegen schadelijke pesticiden en ecocide! U kunt ons ook nu helpen met een donatie. Ons werk is vrijwillig, maar we hebben geld nodig voor de campagnes tegen de hernieuwde toelating van glyfosaat en andere pesticiden. Hartelijk dank!

Het Monsanto Tribunaal vond plaats in 2016-2017 in Den Haag. Vijf rechters concludeerden in hun juridische opinie dat de activiteiten van Monsanto (nu, Bayer) een negatieve uitwerking hebben op fundamentele mensenrechten. Betere wet- en regelgeving zijn nodig om slachtoffers van multinationale ondernemingen te beschermen. De internationale wetgeving moet worden verbeterd ten behoeve van betere milieubescherming en het misdrijf ecocide moet daarin worden opgenomen. Het gehele proces werd in een film “The Monsanto International Tribunal, the Making of” gedocumenteerd.

Filmdirecteur en auteur Marie-Monique Robin heeft het gehele Monsanto Tribunaal proces gedocumenteerd met een film getiteld  “The International Monsanto Tribunal, the Making of”. Deze documentaire vertelt het verhaal van dit buitengewone project.

“The International Monsanto Tribunal, the Making of” is gratis beschikbaar. Het doel is om het aan te bieden als middel om een groot publiek te informeren en bewust te maken, en met name advocaten, activisten voor mensenrechten en milieurechten, scholen en universiteiten. U kan naar de gehele film kijken, of een specifiek hoofdstuk selecteren zoals “Wie zijn de getuigen?” of “Waarom Monsanto?”. Deze film is beschikbaar in het Engels, Frans, Spaans, Duits en Portugees.

Marie-Monique Robin heeft ook een tweede documentaire geproduceerd. In  “Roundup facing its Judges”, volgt ze verschillende glyfosaat-slachtoffers en deskundigen waaronder een aantal die getuigenissen aflegden voor de rechters van het tribunaal. Ze geeft inzicht in de mechanismen van een van de grootste milieu- en gezondheidsschandalen van de moderne geschiedenis. Deze film  kan in het Engels, Frans of Duits besteld worden.

Hieronder is alle relevante informatie te vinden:


Tegelijkertijd met de hoorzittingen van het Monsanto Tribunaal (oktober 2016, Den Haag) vond een People’s Assembly plaats voor strategiediscussies om wat te doen aan de problemen die door de geïndustrialiseerde landbouw worden veroorzaakt. Het bood ook de gelegenheid aan bewegingen uit de hele wereld om samen te komen en om plannen te maken voor een duurzame toekomst. Beide initiatieven kregen grote steun van bekende “ambassadeurs” als Manu Chao, Nnimmo Bassey en Richard Falk.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.