Het Melkmeisje van Vermeer, maar dan nóg Hollandser

Familie, vrienden, medewerkers en relaties waren uitgenodigd voor de officiële onthulling van Martin Dijkmans Melkmeisje. Onze Luttenbergse Nederlands –kampioen klompenmaker, die al de monsterklus “de Nachtwacht op ware grootte in klompjes” op zijn naam heeft staan, was een nieuwe uitdaging aangegaan; het Melkmeisje van Vermeer als klompenmozaïek van vier meter hoog maken.

Interessant? Deel het artikel

jenneke 230715 melkmeisje detail klompen

In de Plaskerk in Raalte, mooi decor in het jubileumjaar van Raalte 900 jaar (én het Vermeerjaar), vertelde Martin het verhaal van de lange ontstaansgeschiedenis van dit monnikenwerk. Van idee naar stappenplan, van materialen naar uitvoering, van tegenslagen naar voltooiing. Waar Vermeer er 360 jaar geleden zo’n twee jaar aan dit schilderij werkte, deed Martin er met zijn assistenten vier jaar over, want ook hier gooide corona de planning in de war.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Maar eindelijk was het dan zover; de cultuurmakelaar van Raalte, Eleon de Haas mocht samen met Martin Dijkman het doek van het werkstuk trekken, terwijl camera’s en mobieltjes alles vastlegden.  Even daarvoor had Martins zoon Sam de aanwezigen verteld over de impact die het beroemde blauw-en gele werk had gehad op het gezin Dijkman. “Pa zit vol ideeën en bestookt ons daarmee tot vervelens toe, dag en nacht worden we gepolst over tegenslagen of successen. Maar eigenlijk zijn we apetrots op jou, pa! “

(tekst loopt door onder afbeelding)

Martin staat te glimmen bij al die mooie woorden en hij ziet er piekfijn uit in zijn Vermeer-gele polo met klompenprint-vestje erover en aan de voeten natuurlijk een blauwe en een gele klomp. Dan mogen ook de genodigden het immense, handgemaakte kunstwerk van dichtbij bekijken. Het duizelt je, zoveel kleurschakeringen, zoveel details, zoveel perfectionistische voorbereiding… Een fantastisch eindresultaat! Luttenberg staat door Martin Dijkman weer op de kaart, komt op tv, in de krant, op social media en levert de klompenmaker hopelijk veel reclame en inkomsten op door dagjesmensen en toeristen die zijn atelier bezoeken en doordat het Melkmeisje op tournee gaat, want ze is te huur!

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

Iedereen krijgt als aandenken een uniek sleutelhangerklompje in de juiste kleuren mee naar huis. Zit er alweer een volgend project aan te komen? Voorlopig nog niet, eerst bijkomen van deze prestatie, maar zeg nooit nooit…

(tekst loopt door onder afbeelding)

Bij Martin Dijkman blijven de raderen altijd draaien!

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.