Het hoge water, we kruipen door het oog van de naald. Nog wel…

Het hoge water, de schade blijft beperkt. Het lijkt dat we er wel van genieten eigenlijk. Het voelt niet als weer een signaal van de natuur dat we het roer om moeten gooien.

Interessant? Deel het artikel

bevers

De hoogwatergeul Veessen-Wapenveld is vandaag – donderdag 28 december – gereed gemaakt om vol te laten lopen als het hoge water nog hoger wordt. “Maar op basis van de actuele prognoses is de verwachting dat de hoogwatergeul niet ingezet gaat worden” zegt waterschap Vallei en Veluwe.

Dan heb je bakken met geld geïnvesteerd, lezen we als reactie van roeptoeters op de socials, en dan ga je hem niet gebruiken. Het waterschap legt uit dat die geul aan de overzijde van de IJssel ter hoogte van Veessen gegraven is voor als het nog erger wordt dan wat we nu meemaken.

En erger gaat het nog wel worden. Dit jaar niet meer, maar we verbreken natuurrecord na natuurrecord. Iedereen die het nu net droog gehouden heeft, kan er van op aan dat het de volgende keer mis gaat. Want ons klimaat is aan het veranderen en we doen te weinig om dat een halt te roepen. De discussie of die geul bij Veessen nu wel nodig is, die gaan we nog wel een keer weer voeren de komende jaren, maar dan met de toon van ‘wat goed dat we hem destijds hebben aangelegd’. Voor die conclusie hoef je alleen maar de juiste, dus deskundige media te volgen.

De foto bij dit artikel is gemaakt in Veessen. Ed en Willem Bever zijn uit hun ondergrondse sporenstelsel verdreven door het hoge water. Er zijn overal langs IJssel en Vecht ineens bevers ontdekt waarvan we niet wisten dat ze gangen onder dijken hebben. “Vier meldingen van verse beversporen” krijgen we door van een dijkbewaker langs de IJssel namens het waterschap. “Beverburchten staan onderwater en ook bevers zoeken droge plekken. Dat doen ze bij voorkeur in de dijken. Ze kunnen we zeven meter in een nacht graven…”

Dus als he aan de Bevers ligt, gaat die geul bij Veessen dus alsnog onder water.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.