Het Groene Oosten over Neder-soja, plastic huizen en ringslangen

Interessant? Deel het artikel

groene oosten plastic huis
'@groene oosten

Alleen al in NL produceren we jaarlijks 1650 miljoen kg plastic afval. Daarvan wordt 990 miljoen kg verbrand en maar een klein percentage gerecycled. Het overige plastic ligt ergens op dumpplekken, afvalbergen of drijft zelfs in onze rivieren en meren. Dit alles heeft een grote impact op ons milieu en klimaat. Maar je kunt er ook wat anders mee: Een huis bouwen!

Presentator André van der Zee bezoekt het eerste huis in Nederland dat gemaakt is van afvalplastic. Hier wonen Bram en Marlous met hun gezin. Het Polymer Science Park uit Zwolle is hierbij betrokken geweest door te onderzoeken in hoeverre plastic toepasbaar is voor het bouwen van een woning. Daarbij werden diverse tests uitgevoerd, zoals de trek- en buigproef, maar ook een geurtest! Van pionieren met plastic naar pionieren met sojabonen.

Sojadrinks

De broers Bart & Tom produceren sinds kort de eerste sojadrink van Nederlandse bodem. Deze Twentse boeren hebben de mogelijkheden onderzocht van soja als melk-producerend gewas. Als ‘De Nieuwe Melkboer’ willen ze de balans tussen plantaardige en dierlijke eiwitten herstellen. En laten zien dat soja een duurzaam product kan zijn door het lokaal te telen.

Groene vlogger

Tot slot laat Groene Vlogger Mark Zekhuis zien hoe je de ringslang kunt helpen door het maken van een broeihoop gemaakt van takken, bladeren, gras en (paarden)mest. De ringslang wordt in zijn voortbestaan bedreigd en daarom doet de ecoloog een oproep om de ringslang een handje te helpen. En wees niet bang, de ringslang is ongevaarlijk.

Op dinsdag 13 en zaterdag 17 april is Het Groene Oosten vanaf 17.40 uur elk uur te zien op RTV Oost. Ook online via www.hetgroeneoosten.nl en het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten is de serie te volgen en aanvullende informatie te vinden. Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl

Hier een voorproefje:

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.