Het Groene Oosten aflevering 7: 12,5 jaar Natuurlijk Huus en minder uitstoot dankzij de Rocket Stove

Vandaag aflevering 7 van het TV programma Het Groene Oosten met aandacht voor Het Natuurlijk Huus, dat dit jaar 12,5 jaar bestaat en de Rocket Stove met sterk gereduceerde CO2 uitstoot. Te zien op RTV Oost en op de sociale kanalen.

Interessant? Deel het artikel

Het Groene Oosten - Natuurlijk Huus

De serie Het Groene Oosten brengt innovatieve, duurzame projecten en initiatieven uit de regio voor het voetlicht. Met ludieke en spectaculaire items, waarbij legertanks en raceauto’s niet worden geschuwd, laat programmamaker en presentator André van der Zee zien dat duurzaam leven niet saai of suf is, maar beter gezegd logisch leven is. Het programma is geen aaneenschakeling van alleen spectaculaire reportages. Serieuze vraagstukken over energieverbruik, klimaatadaptatie, bio-energie, recycling, windmolens, waterstof, landbouw en de natuur komen ook aan bod.

Natuurlijk Huus

Familie Kiekebosch 12,5 jaar geleden

In deze aflevering gaat André op bezoek bij Agnes Heethaar en Harrie Kiekebosch en hun ‘Natuurlijk Huus’. 12,5 jaar geleden maakte André samen met hen de serie over de bouw van hun duurzame droomhuis. Met de serie wilden ze laten zien dat een natuurlijke manier van leven heel logisch en bovenal haalbaar is. We ontdekken wat deze manier van leven hen heeft gebracht, maar ook om te horen wat ze liever anders hadden gedaan.

Qua leeftijd zijn Agnes en Harrie misschien veranderd, maar het enthousiasme over natuurlijk wonen straalt nog steeds van hen af. Als André alleen al een klein rondje om het huis heen loopt, heeft Harrie al diverse tips die hij graag deelt. Destijds hebben ze bij de bouw gebruik gemaakt van zachtgekookt hout, omdat de cellulose dan dood is en er dus geen rottingsproces plaatsvindt. Nu 12,5 jaar later blijkt inderdaad dat het hout geen likje verf nodig heeft gehad.

Naast het bouwen met natuurlijke materialen hebben Agnes en Harrie destijds ook gelijk aan duurzame energie gedacht. Zo hadden ze gelijk zonnepanelen geplaatst naast het huis om in hun energie te voorzien. “12,5 jaar geleden aangelegd en we hebben toevallig een week geleden nog controle erop gehad. Ze geven twee procent minder energie dan dat ze 12,5 jaar geleden gaven. That’s it.”

Bij natuurlijk leven hoort ook natuurlijk eten. Agnes neemt André mee naar hun eigen geplante voedselbos waar ze dagelijks vers eten vandaan halen. Naar de supermarkt gaan is er bijna niet meer bij.

Rocket Stove

In de loop der jaren kom je er ‘natuurlijk’ ook achter dat sommige dingen misschien toch beter anders hadden gekund. Destijds hebben ze voor een leemkachel gekozen, waar ze nog steeds blij mee zijn. Echter, er zijn ontwikkelingen als de ‘Rocket Stove’. Groene Vlogger Sjang van Daal laat zien wat een Rocket Stove anders maakt dan reguliere houtkachels en hoe het komt dat deze kachel voor aanzienlijk minder CO2-uitstoot zorgt.

Op dinsdag 18 januari en zaterdag 22 januari is Het Groene Oosten vanaf 17.40 uur elk uur te zien op RTV Oost. De serie is ook online te volgen via Het Groene Oosten en het YouTube-kanaal van Het Groene Oosten.

 

Weet jij nog een leuk onderwerp waar wij absoluut aandacht aan moeten besteden in de serie? Of ben jij een Groene Vlogger? Laat het ons vooral weten: hetgroeneoosten@beleefmedia.nl

 

Harrie en André op het dak van het Natuurlijk Huus

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.