Door Lisa Slotman
Kiek An is opgenomen in de winkel Beleefstijl Salland. Andere gasten waren een ergo- en een fysiotherapeut. Ernst Daniël Smid zat ook aan de praattafel. Hij is gevierd operazanger, maar ook Parkinsonpatiënt.
Folderlijn
Om duidelijkheid te creëren over hoe je zo goed mogelijk om kan gaan met je hersenen heeft de Hersenstichting vier folders gemaakt: hersenen en slaap, hersenen en voeding, hersenen en training en hersenen en beweging. Deze folders zijn gemaakt voor iedereen, dus niet alleen voor mensen met een hersenaandoening. De folders gaan namelijk over het zo goed mogelijk omgaan met je hersenen en zo je hersenen zo gezond mogelijk houden. Al deze folders zijn te vinden op www.hersenstichting.nl.
De eerste folder gaat over ‘hersenen en slaap’, hierin staat veel informatie over wat er gebeurt in je hersenen tijdens het slapen. Bijvoorbeeld wanneer je in je REM-slaap zit of in je diepe slaap en wat er in die periode gebeurt. Met een uitleg waarom het goed is lang te slapen.
Ook is er de folder ‘hersenen en voeding’, twintig procent van al je voeding gaat naar je hersenen. Als je alleen maar slecht eet, moeten je hersenen ook functioneren op twintig procent slechte voeding. Andersom, als je goed eet, functioneren je hersen dus ook op goede voeding en werken ze beter.
Een andere folder is ‘hersenen en training’, je kan je hersenen trainen, zodat je op een latere leeftijd nog nieuwe dingen kan leren zonder al te veel extra moeite. In deze folder staan allemaal tips hoe je het best je cognitieve vaardigheden op pijl kan houden.
Ommetje met Scherder
De laatste folder is nog ‘hersenen en beweging’. Beweging heeft een heel positieve invloed op fysieke en mentale gezondheid. Neuropsycholoog Erik Scherder heeft daarom de Ommetje-app ontwikkeld. Deze app stimuleert elke dag je een ommetje te maken, na elk gelopen ommetje krijg je een beloning. Beloningen stimuleren je hersenen, ook de competitie die er te voeren is in de app zorgt ervoor dat je elke dag je ommetje wil blijven wandelen. Start bijvoorbeeld met je collega’s of vriendengroep een competitie in de app en kijk wie de meeste punten bij elkaar loopt! Joke maakt hier nog een opmerking dat je nooit met zekerheid kan zeggen dat als je al deze dingen doet je ook geen hersenaandoening krijgt, alleen verkleint dit de kans wel.
Je kan natuurlijk ook op andere manieren je ommetje lopen. Een heel mooi moment om dat te doen is tijdens de collecteweek van 31 januari tot en met 6 februari 2022. Loop dan eens een uurtje in je eigen buurtje. Dit is goed voor je eigen beweging en hiermee help je ook nog eens het goede doel! De Hersenstichting kan dit geld gebruiken om nieuwe onderzoeken te financieren en vooral de mensen te helpen die te maken hebben met een hersenaandoening. Alleen door elkaar te helpen, maken we voor iedereen het leven een beetje fijner.
Schrijfster van dit artikel Lisa Slotman loopt haar maatschappelijke stage bij de hersenstichting.
Kijk hier de hele talkshow.