Herman Westendorp eet zo veel mogelijk biologisch en uit de buurt

We vroegen Herman Westendorp uit Heino naar zijn overtuiging zo veel mogelijk biologisch geteeld voedsel te eten. Antwoord: “omdat het voor alles beter is! Het gaat me om een totale manier van leven. Hoe langer we dat doen, hoe meer voldoening er is en hoe gemakkelijker het wordt.” Herman levert zijn visie puntsgewijs aan.

Interessant? Deel het artikel

Herman Westendorp
Herman Westendorp op Texel
  1. De wetenschap dat er niet met eten geknoeid is. Kijk naar de opsomming van productingrediënten. De  vele E-nummers en andere hulpstoffen.
  2. Met de seizoenen mee-eten. Waarom in alle seizoenen alle groenten en gewassen de hele wereld over vliegen?
  3. Goederen zo veel mogelijk naast de deur kopen. Vermijd zo veel mogelijk transport over grote afstanden. Eeuwen hebben mensen geleefd van wat er hier groeide.
  4. Aan het grote geheel kunnen we weinig doen. Met een (bio/eco)-leefstijl kunnen we bijdragen aan een beter milieu. Het oude principe: verbeter de wereld, begin bij jezelf. En de aarde heeft het hard nodig.
  5. Vlees. Eén van de meest energievretende industrieën is de teelt van onze mededieren. Daarnaast wordt voor veevoer veel soja gebruikt. Voor de sojateelt worden nog steeds oerwouddelen gekapt. Geen gebruik van water absorberende stoffen. Vooral bij bewerkte vleesproducten. Maar kijk ook naar vis, al dan niet ingevroren. Wat houd je na het bakken over als het water is verdampt. En vooral minder, substantieel minder vlees eten. Het mensdier is meer herbivoor dan carnivoor. De massale vleesconsumptie is mijns inziens een welvaartsprobleem geworden.
  6. Een klein begin kan sneeuwbaleffect hebben. Biologisch eten en ecologisch leven geeft ons voldoening. We zullen het zonder drammerigheid blijven uitdragen.
  7. Medediervriendelijkheid. De onterende omstandigheden waaronder dieren worden gehouden en afgevoerd naar slachterijen.
  8. We willen helpen de aarde behoeden voor de veelheid aan bestrijdingsmiddelen. Citaat van het CBS: DEN HAAG Pootaardappelentelers gebruikten in 2020 bijna 1,1 miljoen kilo aan gewasbeschermingsmiddelen, dat is 27% meer dan in 2016. In totaal gebruikten telers 2,2 miljoen kilogram voor de bescherming van consumptie-, poot- en zetmeelaardappelen.
  9. Minimaal gebruik conserveringsmiddelen. In de voedselindustrie worden grote hoeveelheden conserveermiddelen, smaakversterkers (leidt tot meerconsumptie) gebruikt.
  10. Proef en voel bv biologische appels. Een vlekje of deukje moet je op de koop toenemen. Maar geen glanslaag die er bijna niet af te wassen is.
  11. Al eens ecologische zeep geprobeerd bij geïrriteerde huid? Zeer aan te bevelen. Lijkt duur maar je hebt er minder van nodig. En geen plastic verpakking. ECOnomisch en ECOlogisch.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.