Herman Kamphuis: Scheefbouw op Franciscushof Zuid

Geen gelijke woonkansen voor huurders en kopers met kleine portemonnee bij het nieuwbouwplan Franciscushof Zuid, dat in behandeling is bij de gemeenteraad in Raalte.

Interessant? Deel het artikel

210929pxhere

Mooi dat er eindelijk gebouwd gaat worden op Franciscushof Zuid. Minder mooi dat – tenzij de gemeenteraad donderdagavond anders beslist – er weer scheef gebouwd wordt in Raalte. Op Franciscushof Zuid zijn nu 93 dure koopwoningen gepland (35 vrijstaand en 58 tweekappers), 38 koop-rijwoningen, 24 sociale huurwoningen en 16 clusterwoningen.

In totaal 171 nieuwe woningen. In het Programma Wonen (de woonvisie van de gemeente) en in de afspraken met woningcorporatie Salland Wonen en de twee huurdersverenigingen staat dat van die 171 woningen 25 % sociale huur moet zijn, dus 42 in plaats van 24. De gemeente zegt zelf overal dat er meer kleinere, “goedkopere woningen” gebouwd moeten worden. Bereikbaar voor mensen met niet zo’n grote portemonnee.

Ook in het Coalitieakkoord 2022-2026 staat dat: “We staan voor zoveel mogelijk gelijke woonkansen voor elke doelgroep, dus voor alle inwoners.” Niet voor huurders dus. En ook niet voor de eigen inwoners die die dure koopwoningen niet kunnen betalen. Het aantal grote dure woningen is nog steeds in de meerderheid. Veel rijke mensen – ook van buiten Raalte – zullen die vrijstaande en tweekappers kopen. Er is blijkbaar wel geld voor een dure geluidswal bij kruispunt Bos van bijna 4 miljoen, maar niet voor meer sociale huurwoningen en “goedkopere” koopwoningen voor starters uit Raalte zelf. Door die dure geluidswal is er een verlies van 1 miljoen op het totale project. Dat komt bijna nooit voor, meestal wordt er winst gemaakt door gemeenten.

Moet de gemeenschap Raalte dit verlies dragen voor het woongenot van rijke mensen, vaak van buiten Raalte?

Het plan is twee keer door de gemeenteraad teruggestuurd naar de tekentafel, omdat er toen nog minder rijwoningen en huurwoningen gepland waren, de verkeerssituatie rondom het plan niet goed geregeld was en er onduidelijkheden over de geluidswal waren/zijn (in de toekomst weg Zwolle-Almelo hoger; meer rijbanen; snelheid van 80 naar 100?).

Blijkbaar was/is er geen plan B, geen andere geschikte locatie, ondanks de ambitie van 1500-2000 woningen voor de komende 10 jaar (Programma Wonen), inmiddels verhoogd tot 3000 (coalitieakkoord). Waar blijven die nieuwe locaties? Er moeten in onze agrarische gemeente toch boeren te vinden zijn die weilanden willen verkopen, zeker in deze stikstoftijd. Die 4 miljoen voor de geluidswal had toch beter besteed kunnen worden?

Neem een voorbeeld aan het prachtige industrieterrein, daar is het wel gelukt. De gemeente wil met name woonkansen bieden voor specifieke doelgroepen: eigen inwoners, starters (jonge mensen die willen uitvliegen, HK), ouderen, spoedzoekers, terugkeerders, arbeidsmigranten, statushouders (volgend jaar ongeveer 20 huurwoningen nodig). Rijke mensen van buiten Raalte wordt niet als doelgroep genoemd. Hoezo gelijke woonkansen voor alle inwoners?

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.