Herman Holtmaat: IJsbloemen krabben

Interessant? Deel het artikel

Foto door Ot Ge form PxHere
Foto door Ot Ge form PxHere

Nu het koud is en een beetje sneeuwt doet mij dat denken aan vroeger. Ik ben opgegroeid op een boerderij in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw. Winters met sneeuw en ijs kwamen regelmatig voor. Ook kan ik me herinneren dat onze boerderij regelmatig een paar dagen van de buitenwereld was afgesloten omdat hoge sneeuwduinen de zandwegen onbegaanbaar maakten. Na een paar dagen kwamen ze dan met bulldozers om de weg weer begaanbaar te maken. Als kind kon je daar natuurlijk van genieten. Maar het mooiste vond in nog wel het ijsbloemen krabben.

Door Herman Holtmaat

Wij sliepen boven, aan de voorkant van de deel onder de rieten kap. Daar waren twee slaapkamers afgetimmerd met dunne platen hardboard. Ik sliep samen met mijn broer op een kamer en de andere drie broers sliepen op de kamer naast ons. Als het dan vroor dan was je ook ’s nachts nog dik ingepakt. Je had een extra borstrok aan over je hemd en onder je pyjama. Een borstrok was een gebreid dik hemd om warm te blijven. Ook had je wollen sokken aan in bed. Een verwarming was er natuurlijk niet. Alleen de keuken werd verwarmd door het fornuis waar ook op gekookt werd.

Op de slaapkamer was een klein raampje van de dakkapel zodat we toch iets buitenlicht hadden. Er zat enkel glas in. Omdat het toch ook vochtig was bevroren de ramen dan en kwamen er bloemen op de ramen. Zogenaamde ijsbloemen. Als je ’s morgens wakker werd zag je dan natuurlijk niks en kon je niet naar buiten kijken.

Je zette dan je mond tegen het raam en probeerde met je hete adem een klein rondje ijsvrij te maken. En als dat dan gelukt was kon je dat gaatje groter krabben. Dat moest wel voorzichtig gebeuren want het glas kon zomaar breken.

Door dat gat dat ijsvrij was kon je dan naar buiten kijken en zien hoeveel sneeuw er lag. Je moest dan wel opschieten want dat gaatje dat besloeg vaak direct weer om dan weer opnieuw aan te vriezen.

En zo leerden we al vroeg (ijs)bloemen krabben.

Wat zal onze jeugd over 60 jaar vertellen over sneeuw en ijs? Zal het er dan nog zijn in Nederland?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant