Herman Holtmaat: Gemeente, kom in actie! Bouw voor onze jongeren

Nu nadenken over de groei-opties van buurtdorpen is te laat en niet nodig, stelt Herman Holtmaat, voorzitter van LuttenbergWoont. Om jongeren in het dorp te houden en dus de leefbaarheid te redden moet de gemeente niet nog weer onderzoeken, maar huizen gaan bouwen. Holtmaat tegen de wethouder: "Kom op Alexander Kreule, maak je woorden waar."

Interessant? Deel het artikel

Twaalf rug aan rug- woningen in CPO verband gebouwd in het huidige bestemmingsplan.
Twaalf rug aan rug- woningen in CPO verband gebouwd in het huidige bestemmingsplan.

Toen ik zondag een biertje ging drinken op het terras bij café de Schoenmaker kwam ik naast een groep jongeren te zitten. Ze zijn allemaal tussen de 25 en 30 jaar. Ik ken ze van de voetbal.

Eén van de jongeren spreekt me aan: “Herman, kun jij niet regelen dat de gemeente meer woningen gaat bouwen in Luttenberg? Moeten wij nu nog 10 jaar wachten?” Hij wist dat ik voorzitter ben van LuttenbergWoont en dat we ons inzetten voor betaalbare starterswoningen voor jongeren.

Ik vertelde hem dat wij er alles aan doen om meer woningen voor met name jongeren te krijgen maar dat de gemeente op dit moment nauwelijks gehoor geeft. We hebben een wachtlijst voor jongeren en die loopt op naar de 50. Voor de leefbaarheid van Luttenberg is het van het grootste belang dat we deze jongeren voor ons dorp behouden en dat we ze een fatsoenlijk perspectief bieden op woonruimte.
Ook de huurwoningen van Salland Wonen bieden geen soelaas. Die gaan veelal naar mensen uit Deventer, Apeldoorn of Zwolle. Dat geeft ook geen goed gevoel.

Het huidige bestemmingsplan aan de Luttenbergerweg is vol en het wordt de hoogste tijd dat de gemeente zich inspant om een nieuw bestemmingsplan te ontwikkelen. Daar moeten ze nu mee beginnen. Maar het lijkt erop dat de gemeente zich uitsluitend richt op de groei van Raalte en Heino en de buurtdorpen daarbij vergeet.

Als ze nu niks doen dan duurt het zeker een jaar of 10 voordat die jongeren aan bod kunnen komen. Dan zijn ze 35-40 jaar. Dat mogen we hen niet aandoen. Zij zijn ook inwoner van de gemeente en hebben ook nu recht op een woning.

Nu liggen er nog 2 bestemmingsplannen die goed bevonden zijn door de planologen van de gemeente. Aan de Elskampweg en aan de Lemelerweg. Die zijn destijds niet als eerste gekozen toen de Luttenbergerweg de voorkeur kreeg. Ook achter de Havekamp zijn mogelijkheden. Dit zijn ook allemaal gronden die nu relatief gemakkelijk aangekocht kunnen worden. Waarom doet de gemeente niks en zeggen ze, dat nadat Raalte en Heino is afgerond ze met de groeibeelden van de buurtdorpen aan de slag gaan? Dit gaat te traag!

Waarom nu geen actie? Ik voel het als een plicht naar die jongeren toe om nu in actie te komen.

Kom op Alexander Kreule, maak je woorden waar. Kom op gemeente Raalte, ga aan de slag voor Luttenberg. Voor al die jongeren. Geef ze een perspectief! Wij willen wel helpen maar het begint nu even bij jullie.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.