Herman Harms, wat doe jij duurzaam met ‘ontwerp en bouwbegeleiding?’: Ik maak ademende gebouwen die energie- en CO2-neutraal zijn!

Herman Harms, ontwerp en bouwbegeleiding, werd vijftien jaar geleden gek aangekeken in de bouwwereld als hij op een beurs strobalenbouw promootte. Nu zijn diezelfde mensen heel nieuwsgierig naar zijn kennis en kunde.

Interessant? Deel het artikel

foto van herman harms

Door Herman Harms

Ik maak ademende gebouwen, energie en CO2 neutraal en probeer daarbij zo min mogelijk afval te produceren. Toen ik vijftien jaar geleden op een beurs stond met mijn strobalen vroegen de mensen en mijn collega’s aan mij: “Waar ben jij in vredesnaam mee bezig?” Dan zei ik: “Dit is nou duurzaam bouwen, dat is de toekomst…” Je zag ze dan hun schouders ophalen en verontwaardigd kijken. Daar kun je toch geen boterham mee verdienen?

De bouw in Nederland is nog steeds zeer traditioneel ingesteld. Maar tegenwoordig zijn die zelfde mensen zeer geïnteresseerd, zijn de vooroordelen verdwenen, en willen ze alles weten van deze manier van bouwen.

De bouwsector wereldwijd is verantwoordelijk voor bijna 40% CO2 uitstoot. Denk daarbij aan de productie van bouwmaterialen, alle transportbewegingen en de sloop en afvalverwerking. Als we onze kinderen ook nog in een fijne en gezonde wereld willen laten leven, dan weet je dat dit anders moet. Voor mij de reden om het roer om te gooien.

Het ADEMWONEN concept

Twee jaar geleden heb ik samen met interieurstyliste Loraine van der Hulst en Wilco Boksebeld van Bladgoud Tuinen het ADEMWONEN-concept ontwikkeld. De naam zegt het al, een woonconcept waarbij je vrij kunt ademhalen. Niet alleen vanwege het gezonde binnenklimaat, de geringe impact op het milieu, maar ook omdat we onze klanten ontzorgen Het is een manier van bouwen, waarbij we niet alleen nadenken over de woning zelf, maar ook over het interieur en de buitenruimte. Het gaat om het totale plaatje. Als we met een project bezig gaan, willen we echt iets toevoegen aan de plek waar gebouwd gaat worden.

Want het is belangrijk als je een ademend en klimaatneutraal gebouw wilt maken, dat je nadenkt over hoe je dat gebouw met zo min mogelijk energie kunt verwarmen en koelen. Hoe ga je om met de waterhuishouding en de biodiversiteit? Dat de materialen die je gebruikt de natuur zo min mogelijk belasten en dat je bijvoorbeeld geen dampdichte verf op je ademende wanden smeert, want dan gaat dat ten koste van het gezonde binnenklimaat. We werken dus veel met natuurlijke en hernieuwbare materialen als hout, stro, cellulose en leem om zo min mogelijk impact te maken op ons milieu. Daarom ook zoeken we de samenwerking met regionale partijen, om de transportbewegingen zoveel mogelijk te beperken.

Olstergaard en de tuinen van Zandweerd

Dat de overheid ook mee moet bewegen om de energietransitie te laten slagen is wel duidelijk. Regelgeving zal aangepast moeten worden en nieuwe initiatieven moeten veel meer de ruimte krijgen. Ik denk daarbij aan nieuwe woonvormen, de ontwikkeling van het platteland, en het vergroenen van onze steden. Hittestress, windhozen, en forse regenbuien…Ze zullen steeds vaker voor gaan komen. Gelukkig zijn er al gemeentes die de handschoen hebben opgepakt en samen met hun bewoners nieuwe bestemmingsplannen realiseren. Mooie voorbeelden hiervan zijn de tuinen van Zandweerd in Deventer en de Olstergaard in Olst.

Daar bouwen we momenteel diverse gezonde woningen, van vrijstaande bungalow tot Tiny House, CO2 neutraal en circulair, zodat onze jeugd ook een mooie toekomst heeft om naar uit te kijken.

Kijk daar wordt ik nou blij van en dat is mijn bijdrage aan duurzaamheid!

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.