De grootste uitdaging voor de komende 28 jaar, tot 2050, is dat we van het gebruik van olie en gas over moeten naar duurzame energie. In 2030, dus over 8 jaar (!), moet de helft gerealiseerd zijn en daarom zijn er grote stappen nodig, ook in de komende vier jaar met een gemeenteraad die we volgende week gaan kiezen.
Bij olie is de elektrische auto het alternatief voor de benzine/diesel auto. De ‘fossiele’ auto is na 10 jaar bijna afgeschreven. Maar een huis gaat minstens 60 jaar mee en moet aangepast worden om van het gas af te gaan. De politieke partijen die in de gemeenteraad komen moeten daar straks over beslissen. Eens kijken wat ze daarover zeggen.
Standpunten partijen
- Gemeentebelangen ziet het belang van de energietransitie, maar ontkracht zichzelf met (citaat:) “we moeten goed kijken of het allemaal haalbaar en betaalbaar is”.
- CDA heeft een sterk traditioneel agrarische focus en noemt alleen “energiegebruik verlagen door stimuleren & voorlichten”.
- Burgerbelangen heeft geen visie (hierin).
- VVD focust op “zonder dat we doorslaan in duurzaamheid” en is tegen een pilotproject energietransitie in een wijk.
- Lokaal alternatief is positief over de energietransitie en wil scherpe energie-afspraken voor oudere woningen en snel energieneutraal worden.
- PvdA heeft het over “uiteraard duurzaam bouwen” maar noemt niet de energietransitie.
- D66 legt het accent op de woningnood aanpakken maar noemt niet de energietransitie.
- GroenLinks staat achter de energietransitie en noemt dat bij een nieuwe woonwijk huizen op het Zuiden gericht moeten zijn om van de zon te profiteren.
Opzet nieuwe woonwijk
Huizen op het Zuiden richten, is er voor om de zon naar binnen laten schijnen en de zonnepanelen maximaal rendement te geven. Een goed idee, maar dan voor tien jaar geleden. En niet voor nu, laat staan voor de komende 60 jaar of langer. Want door de opwarming van de aarde en de enorme prijsdaling van zonnepanelen is dit alles veranderd.
Anno 2022 is de gemiddelde temperatuur in Nederland al twee graden hoger geworden, en dat zet nog wel even door. Grote ramen op het Zuiden maken het te warm in de zomer waardoor je moet koelen, wat veel meer energie vraagt dan verwarmen. Zon die sowieso in de winter nauwelijks warmte geeft, zelfs op het Zuiden.
Ideaal is het om huizen Oost-West te oriënteren waardoor de ochtendzon in het Oosten het huis opwarmt. En op het heetst van de dag de zon niet naar binnen schijnt. Dan kun je ook twee keer zoveel zonnepanelen op het dak te leggen, op Oost en West. Wat met de steeds hogere stroomprijs lucratief is, vooral nu zonnepanelen steeds goedkoper zijn. Voordeel is dat de stroom vooral in de ochtend en avond wordt opgewekt, wanneer deze het meest nodig is (thee ‘s ochtends, koken ‘s avonds). En niet midden op de dag als het net overbelast kan zijn en de stroom niets opbrengt en zelfs wordt afgeschakeld.
Elk huis zou een parkeerplaats aan huis moeten krijgen, met een laadpaal voor de elektrische auto. Zodat de eigen zonnepanelen direct de auto-batterij kunnen opladen. Veel beter dan een grote parkeerplaats met gedeelde laadpalen, waardoor je de auto moet verplaatsen als die vol is. De stroom in die batterijen kun je zo ook in huis gebruiken, bijvoorbeeld ‘s avonds. Bedenk wel dat een huis er voor 60+ jaar staat, en al over acht jaar worden er geen auto’s op benzine/diesel meer verkocht.
Pilotproject bestaande woonwijk
De wijk Westdorp in Raalte is in 2019 aangewezen als aardgasvrije proefwijk, maar dat is mislukt en gestopt toen het moeilijk werd. Er is sindsdien geen pilot meer.
Terwijl het niet uitmaakt, wat er ook voor verwarming gekozen gaat worden, de eerste stap is isoleren. Daarom een voorstel voor de nieuwe gemeenteraad:
Er moet een “proefwijk isolatie” komen, waar binnen 4 jaar alle huizen Energielabel A krijgen. Het scheelt de wijkbewoners dan al veel stookkosten en maakt ons minder afhankelijk van (Russisch of Gronings) gas.
Kennelijk is niet duidelijk overgekomen dat D66 Raalte de urgentie van de energietransitie onderschrijft. Dat voor ons de urgentie helder is blijkt uit bijgaand artikel: https://d66.nl/raalte/nieuws/minder-afhankelijk-van-russisch-gas/
Peter Moorman
Fractievoorzitter en kandidaat raadslid D66 Raalte
Oeps, ik had de verkeerde link. Onderstaand de juiste.
https://d66.nl/raalte/nieuws/minder-afhankelijk-van-russisch-gas/
Peter Moorman
Fractievoorzitter en kandidaat raadslid D66 Raalte