Helga van der Haagen wat doe jij duurzaam? Ik leg een voedselbos aan tegen de rand van het Boetelerveld

In de rubriek 'wat doe jij duurzaam' schrijven Sallanders wat ze duurzaam doen. En ze wijzen zelf een opvolger aan. Vandaag Helga van Haagen die de randen van natuurgebied Het Boetelerveld natuurlijk beheert.

Interessant? Deel het artikel

wat doe jij duurzaam tekening schets plattegrond

Ik ben Helga van der Haagen, stedebouwkundig ontwerper en moeder van vier kinderen. Twee jaar geleden ben ik met mijn gezin verhuisd vanuit hartje Amsterdam naar een prachtig weiland tegen het Boetelerveld aan gelegen.

Een radicale verandering in ons leven om onze droom waar te maken en een duurzaam huis te ontwerpen met daar omheen een voedselbos. Gezonder leven in de natuur voor mijn kinderen, meer rust en ook zelf bijdragen aan natuurontwikkeling, biodiversiteit en voedselproductie. Het huis is volledig in hout gebouwd met veel glas en dus uitzicht op 1,6 ha weiland.

Transformatie van het weiland

Weiland dat de komende tien jaar zal transformeren naar een voedselbos met verschillende onderdelen. De fruitboomgaard is inmiddels grotendeels ingeplant, evenals de notengaard. Komende zomer wordt de waterweide uitgegraven om regenwater op te vangen en andere  dier- en beplantingssoorten aan te trekken. Ik wil zo min mogelijk de bodem verstoren en ik kies er dus bewust voor om verschillende stadia van ecologische ontwikkeling te doorlopen. Dit betekent niet maaien, pioniersbomen en struiken aanplanten en later pas de voedselproducerende planten er tussen zetten. De natuur een handje helpen in plaats van uitschakelen.

Moestuin

Uit onze moestuin met kas kunnen we nu al aardig wat groenten en fruit halen en hierdoor zien mijn kinderen hoe alles groeit van zaadje tot vrucht, prachtig.

Voor de toekomst zie ik onze nieuwe plek als een weelde voor me waar niet alleen wij maar ook de omgeving van kan genieten.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.