De heide op de Sallandse Heuvelrug heeft last van een plaag van het heidehaantje. Dat heidehaantje is een kever dat bladeren en wortels van de heide opvreet. De hei, die op weg is prachtig paars te worden in augustus, kleurt daarom nu bruin en sterft. Het heidehaantje doet het ‘zo goed’ vanwege de grote hoeveelheden stikstof in de lucht en dus ook in de heideplant.
Tegelijk zijn ook grote arealen sparrenbos in Nederland aan het doodgaan. De letterzetter is een andere kever, die fijnsparren laat doodgaan. De letterzetter vreet zich onder de bast van de spar en tast daar de boom aan tot de dood er op volgt. De spar kon eerder die letterzetter wel de baas, door extra hars aan de maken. Maar door een te hoog stikstofgehalte is de boom niet meer in staat zich zelf te verdedigen en daardoor heeft de letterzetter vrij spel.
De letterzetter dankt zijn naam aan de gleufjes die hij onder de schors vreet. Als je de schors verwijdert lijkt het net of er een letterzetter letters gezet heeft.
Natuurdeskundigen vinden het sterven van fijnsparren nog niet het allergrootste probleem. Het is een niet inheemse soort en de plekken die kaal achterblijven kun je heel goed met wel inheemse soorten her inplanten. Als je dat met enig beleid doet, kun je zelfs de biodiversiteit laten toenemen.